Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovy „spanilé jízdy“ jsou kampaň plná slibů za miliardy, útočí Bělobrádek

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. dubna 2018
05:01

Babišova vláda vyrazila v pondělí do Karlovarského kraje a pokračovala v kolečku „spanilých jízd“, jak tyto výjezdy nazvala v interpelaci na Andreje Babiše (ANO) poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). Podle ní přitom naslibovala vláda věci za odhadem 70 miliard. Také Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) míní, že padají miliardové sliby. Sám Babiš se však brání, že jde pouze o sestavování investičního plánu. A zastání našel i u Vojtěcha Filipa (KSČM).

„Samozřejmě je to permanentní volební kampaň, kopírující systém, který používal prezident Zeman. To znamená: Přijet vždy do kraje, ukázat se tam, slíbit nejlépe desítky miliard. Ukázat, že se zajímají o problémy místních lidí, což by samozřejmě měli vědět i bez těchto výjezdů. A je to vyloženě za státní prostředky kampaň vlády,“ řekl Blesk Zprávám bývalý vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek k vládním výjezdům.

Bělobrádek: Procházka po Praze za 10 miliard

Naposledy zavítal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se svými ministry v pondělí do Karlovarského kraje. Babiš se kvůli cestám do krajů musel bránit i ve Sněmovně během posledních interpelací, kdy na něj za „spanilé jízdy“ udeřila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Babišovu obranu, že nejde o sliby, ale o sestavování investičního plánu, Bělobrádek odmítá. O sliby podle Bělobrádka skutečně jde. A miliardové. „Jenom procházka po Praze byla za více než 10 miliard. Pokud to tímto způsobem prezentují, tak to občané vnímají jako slib, že to zařídí a že to proinvestují. Je to prostě permanentní kampaň a s tím je potřeba takto počítat,“ dodal.  

Filip: Bělobrádek závidí, jezdit měla už minulá vláda

Zastání k výjezdům menšinové vlády našel Babiš u Vojtěcha Filipa, jehož KSČM jedná o podpoře druhé vlády, která se pokusí získat na rozdíl od té první důvěru.

„Proti tomu já nic nenamítám, mně je jedno, kde vláda zasedá. Je důležité, aby řešila věci, které řešit má. K řešení je samozřejmě i regionální rozvoj. Co mi vadí, je, že tam slibují bez toho, aniž by to bylo obsaženo například v rozpočtu, to mi vadí. Je otázka, co udělá s tím, že někde něco slíbil a potom se to do státního rozpočtu nedostane. Je to jejich riziko,“ řekl Blesk Zprávám Filip.

Předseda komunistů prý nechce být planým kritikem. „Mně nevadí, že zasedají někde jinde, než v Praze, to mi opravdu nevadí. Je to v pořádku. To, že je to permanentní kampaň? Ano. Ale měla to dělat i vláda předtím, aspoň by viděla, co si o ní lidi myslí. To, že závidí Pavel Bělobrádek nebo paní Langšádlová, že jednají s lidmi, ať jim závidí. Já zavistivý nejsem a jen připomínám, že sliby mohou dávat jen do té míry, dokud bude jasné, že budou únosné ve státním rozpočtu a nenaruší připravovaný program vlády,“ dodal Filip.

Langšádlová: Sliby za 70 miliard

O tom, že údajné sliby vlády dosahují miliardových hodnot, mluvila Langšádlová na čtvrtečních interpelacích na premiéra a členy vlády.

„Poslední týdny sledujeme vaši spanilou jízdu po krajích po vzoru pana prezidenta a všechny vaše návštěvy spojuje jedna charakteristika. Všude, kde se zastavíte, slibujete, a slibujete mohutné investice a výdaje. Jejich výčet narostl již na více jak 70 miliard. Tato suma se navíc neustále zvyšuje a bude zřejmě růst nadále, jak se budou blížit komunální a senátní volby,“ vypočítala Lanšádlová a varovala, že sliby zatíží rozpočet na dlouhá léta dopředu a rozdávání peněz Babišovi umožňuje jen rostoucí ekonomika, která ale nemusí růst věčně.

Babiš reagoval slovy, že neví, kde Langšádlová četla, že něco slibují. „Ano, to píšou ti novináři, že něco slibujeme. Já jsem moc toho neslíbil. My chodíme a spisujeme a sepisujeme vlastně investiční záměr této země. Nikdo to neudělal. Víte, problém je, že naše země nikdy neměla žádnou vizi,“ bránil se Babiš. A coby vizi opět použil svou knihu „O čem sním, když náhodou spím“.   

Babiš: Slíbil jsem školku a magnetickou rezonanci

Babiš, který propaguje řízení státu coby firmy, se v případě krajských výjezdů brání tím, že je v podnikání běžné udělat si investiční plán. „Firmy to dělají minimálně na tři až deset let. A to je to, co my děláme. My chodíme a ptáme se v krajích, co by chtěly investovat,“ říká s tím, že chce připravit s ministry dlouhodobý investiční plán, který použije při sestavení rozpočtu na rok 2019.

V Poslanecké sněmovně ale přiznal, že slíbil např. magnetickou rezonanci v Kroměříži. Starostce v Semilech pak prý slíbil školku. „Kam děti chodí, to jsou boudy. To není mateřská školka,“ říkal před poslanci emotivně Babiš. „A já si myslím, že tu porodnici v Brně za 2 miliardy si lidé zaslouží. I možná nový centrální příjem v IKEMu nebo v Krči, všude,“ míní také.

Vládu čeká dalších pět krajů

Nadále však odmítá, že by vláda jen jezdila po krajích a dokola něco slibovala. „To nejsou sliby, to je jenom investiční plán, který se sepíše, potom se na to podíváme a z hlediska priorit, z hlediska návratnosti, z hlediska dopadu na život lidí to budeme realizovat,“ dodával ve Sněmovně Babiš. 

Babiš s vládou v Karlovarském kraji: S hejtmankou Vildumetzovou (16.4.2018) Babiš s vládou v Karlovarském kraji: S hejtmankou Vildumetzovou (16.4.2018) | ČTK

A na Karlovarsku ve své obhajobě premiér pokračoval. „My jsme tady nic neslíbili, kdyby zase někdo psal, že jsme něco slíbili. My skutečně si děláme přehled podle jednotlivých krajů, kolik chtějí investovat do zdravotnictví, kolik do domovů seniorů, kolik do sportovišť a škol atd. A podle toho budeme modelovat dlouhodobý investiční plán, podle toho budeme stavět i rozpočet do roku 2019 a dlouhodobě ty rozpočty,“ vypočítával v pondělí Babiš na závěr své návštěvy Karlovarského kraje.

Jasno je přitom již i o dalších krajských výjezdech. 24. a 25. dubna zavítá vláda do Moravskoslezského kraje, v květnu chce stihnout kraj Jihomoravský, Ústecký a kraj Vysočina a 5. června je pak na řadě Jihočeský kraj.

marmat ( 17. dubna 2018 23:42 )

NÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ s každým by se na krajích - třeba v nemocnicích měli zájem bavit-že pane Bělobrádek !?

marmat ( 17. dubna 2018 23:38 )

NEBO LÉPE SICHL UND HAMMER .....v překladu SRP A KLADIVO !!! zdenekk je stejně profláklej....Oba jsou šílené záležitosti.

marmat ( 17. dubna 2018 23:27 )

VY budete zřejmě sám Kalousek....jste stejně vzpruzelý, až jako neurotické dítě !!?

marmat ( 17. dubna 2018 23:25 )

Nikdo "samozřejmě" neuvádí, že se to děje o víkendech !!! To by se nehodilo do OBRAZU nepřítele . To je jasné, že jde z jeho pracovitosti doslova hrůza pro mnoho poslanců noční MŮRA.

hejhej ( 17. dubna 2018 14:11 )

teqila1949:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa