Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Nikdy nejsem v koutě.“ Babiš má nabídku pro ČSSD, zpražil Kalouska i Fialu

Autor: Vera Renovica - 
16. dubna 2018
15:50
Jak dlouho nemáme vládu s důvěrou? Skoro půl roku. A co s tím bude dělat premiér v demisi Andrej Babiš (63, ANO)? Dnes večer zasedne ke stolu se sociálními demokraty, kteří už jednou vládu s trestně stíhaným premiérem odmítli. Experti tvrdí, že je v totálních koncích. Babiš – u něhož je podle těch, kdo ho znají, vše součástí strategie – ale v rozhovoru pro Blesk naznačil, že vše jde podle plánu…

Co nabídnete ČSSD?

My s něčím přijdeme, ale já si to nechám pro ČSSD.

Bude to ministerstvo vnitra, kvůli kterému byl problém minule?

Já nebudu vyjednávat s vámi. Já budu vyjednávat s ČSSD.

Zeptám se jinak: myslíte si, že budou s vaší nabídkou spokojeni?

To já nevím. Nám výbor uložil jednat znovu. Já jsem žil v tom – a také pan prezident – že se domluvíme minule. A k mému překvapení to nedopadlo. I když jsme jim chtěli dát jejich vlajkovou loď (ministerstvo práce a sociálních věcí, pozn. red.), to nedopadlo. Tak uvidíme. S něčím tam jdeme.

Jakou čekáte na jednání atmosféru? Socialisté si stěžují, že jste je minule urážel.

To jsou všechno vyjádření pro jejich členskou základnu. Ta jednání byla normální, věcná, nikoho jsem neurážel. To, že pro nás zkušenosti s nimi v minulé vládě nebyly úplně pozitivní, je věc jiná.

Podle politologů jste v koutě a nemáte jinou možnost, než jim dát, co chtějí.

Já v koutě? Já nejsem nikdy v koutě. Věřte mi. A hlavně na mně nezáleží. Záleží na tom, aby měla naše země kvalitní vládu.

Podle kardinála Duky jsou komunisté stoupenci zločinné diktatury. I s jejich hlasy počítáte. Chápete, proč se mnozí »křižují«, když koukají, na jakých základech tvoříte kabinet?

Proč teda KSČM nepostavili mimo zákon?

To není asi otázka na pana Duku.

Ale je to odpověď. Proč předseda KDU-ČSL, tehdy pan Kalousek, chtěl s komunisty dělat vládu? Proč se s nimi po revoluci všichni domlouvali? Pan Havel, pan Klaus. Tak je měli postavit mimo zákon a mně ať nikdo nevyčítá, že s nimi debatuji. Oni s námi vedou seriózní debatu o programu.

A chtějí mluvit do toho, kdo bude ministr spravedlnosti.

Můj cíl je vytvořit co nejdřív vládu s důvěrou. Na mě si jako argument před volbami tradiční demokratické strany objednaly trestní stíhání (Babiš je stíhán kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo, pozn. red.). A v této chvíli vyjednáváme,
s kým můžeme.

Podle eurokomisařky Věry Jourové (ANO) budila i možnost spolupráce ANO s SPD v Bruselu opravdu velkou kontroverzi. Nejste nakonec rád, že s nimi vaši lidé nechtějí dál jednat?

Brusel nám nemá tady mluvit do naší politiky. Evropská komise je zpolitizovaná a nadržuje větším členským zemím. Já beru na vědomí, co říkají, ale je mi to jedno. Mě zajímá, co říkají naši voliči. Někteří nám nadávali, že uvažujeme o SPD. Teď nám nadávají za to, že jdeme opět s ČSSD. Tak ať nám někdo řekne, jak to udělat. My chceme jenom stabilní vládu a plnit program, a my ho plníme.

Bojíte se, že vám to ti nespokojení voliči spočítají, kdyby byly předčasné volby?

Ale já se nebojím ničeho. Já jsem mohl mít krásný život, kdybych do politiky nešel. Já
jsem něco pro tuhle zemi udělal, máme jedny z nejlepších financí v Evropě, jedno z nejnižších zadlužení a zásadně jsme potlačili korupci. Já jsem hnutí xkrát řekl: pokud já mám být nějakou brzdou, nemám problém s tím, najít jiného premiéra. Ale hnutí to nechce.

Proč ale neřeknete sám hnutí, že prostě jdete?

Navrhoval jsem to hodněkrát.

Tak důrazněji?

A kdo by to pak vzal?

Pan vicepremiér Brabec?

No tak když ho přesvědčíte. On nechce, nechtěl dělat ani ministra financí.

Takže jste jediná možnost.

Ne, já si to nemyslím, nedávejte mě do pozice, že já potřebuji být premiér nebo v politice. Nepotřebuju. Ale stal jsem se záminkou těch tradičních stran. Mnohdy s bohatou korupční historií.

Okamura a jeho hnutí jsou fašistické, extremistické. To alespoň říkala revoltující část vašich lidí. Chápete, proč? Souhlasíte?

Ano, já to chápu. Na druhé straně říkám, že pokud by oni jenom odešli (ze sněmovního sálu, pozn. red.) a umožnili vznik vlády a neměli bychom žádné dohody ani závazky, tak někteří u nás to tak neumí pochopit. Ale rozumím tomu názoru, že to je problém.

Co si o Okamurovi myslíte lidsky?

Já se k němu nechci vyjadřovat. Pan Okamura má určitě obrovskou motivaci být v politice, má velké ambice, asi ho to baví. Já naopak se necítím být politikem,
ale manažerem, který chce dát stát do pořádku. Já se necítím dobře při mediálních vystoupeních, jeho to baví, my jsme úplně jiní.

A když se o něm říká, že to je politický podnikatel, v jehož zádech stojí kontroverzní lobbisté?

Tak pan Hrdlička (Tomáš, jeden z takzvaných pražských kmotrů, pozn. red.) se tak vyjádřil, pan Okamura to odmítá. V minulosti tam byly nějaké věci ohledně jeho předešlé strany (straníci z Úsvitu obvinili Okamuru z vytunelování strany, pozn. red.). Samozřejmě: někteří říkají, že když KSČM a SPD získaly ve svobodných demokratických volbách hlasy, jsou legitimní. Jiní zase říkají, že jsou ty strany extremistické a že bychom s nimi neměli jít do koalice.

Ale co cítíte vy jako člověk?

Já říkám, že pro nás je největší problém, že nemáme většinový systém. Lidi mi říkají: a proč to neřešíš jako Trump? No já bych určitě chtěl, kdybychom měli většinový systém. Proč to ten Havel neudělal? Já nemůžu rozhodovat, já nemůžu bouchnout do stolu a říct: takhle to bude. Proto se v Evropě tvoří koalice dlouho a jednou je to nalevo, jednou napravo. Kdybychom měli většinový systém, máme vládu hnutí ANO, budu plnit program a mám zodpovědnost.

No ale v tomto máte smůlu.

A proto jsem akceptoval rozhodnutí, že se vracíme ke stolu s ČSSD.

Podle Petra Fialy je návrat k jednání s ČSSD jen trik a že cílem je beztak vláda podpořená SPD a KSČM, tak mě jenom zajímalo, jestli se od okamurovců úplně odstřihnete.

To říká politolog-teoretik, který v životě v reálu nebyl, který seděl ve vládě s Nečasem, která padla kvůli korupci. Tak co říct?

Možná okomentujte obsah toho, co říká, ne váš názor na jeho osobu.

Já žádné divadlo nedělám. Nemám důvod. My jsme tři dny po volbách oslovili ODS, aby s námi vstoupila do jednání o vládě. Pan Fiala tvrdí, že jejich voliči to nechtějí. Já tomu rozumím. Jejich voliči jsou ti, kteří možná podváděli s daněmi a možná mě nesnáší kvůli EET.

Bude s vámi Miloš Zeman i nadále trpělivý? Prý si šikuje lidi na úřednickou vládu.

Já panu prezidentovi věřím. On řekl, že mám vyjednávat, a představuje si, že do konce června to bude. Snažím se ten termín dodržet, snad i urychlit.

A kdyby to skutečně dospělo až k předčasným volbám, budete si připadat, jako že jste selhal?

Předčasné volby? Těžko říct. Asi ano. Já dělám maximum pro to, abych to vyjednal.
Uvidíme.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cocumysvole ( 19. dubna 2018 20:11 )

Háčky, čárky nic? A písmenka se ti taky pletou. No to je kultura jak víno. Hňupe!!!

cocumysvole ( 19. dubna 2018 20:07 )

Ale chudinko!!! Ty máš jenom jeden program? Asi ne že? Spíš budeš tak pitomá že je neumíš přepnout.

cocumysvole ( 19. dubna 2018 20:02 )

Deile taky budeš jednou starej

cocumysvole ( 19. dubna 2018 19:58 )

Ty bys potřeboval nakopat *** fašoune!!!!!!

jiri.k ( 16. dubna 2018 23:06 )

V koutě budeš až na Borech ty podvodníku, lumpe a zloději.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa