Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb lobbisty Šloufa: Zeman chyběl. Dorazili Nejedlý, Foldyna i podnikatel Kočka

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, všm, bud - 
24. února 2018
14:50

Političtí souputníci, rodina a přátelé se před polednem ve Strašnicích rozloučili s lobbistou a někdejším vlivným členem ČSSD Miroslavem Šloufem. Bývalý poradce Miloše Zemana zemřel po boji s rakovinou ve věku 69 let. Prezident se pohřbu nezúčastnil, stejně tak nedorazil nikdo z nejvyššího vedení ČSSD. Mezi hosty byl například Zemanův poradce Martin Nejedlý, poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) či exministr Jan Kavan. Dorazil i bratr zavražděného Václava Kočky Jan.

Lavice v krematoriu byly plně obsazené, desítky lidí se tlačily kolem. Na rozloučení dorazilo zhruba 150 - 200 lidí. 

Pietního obřadu ve zcela zaplněné obřadní síni krematoria se zúčastnili někteří bývalí představitelé ČSSD. Mezi smutečními hosty byl například někdejší ministr zahraničí Jan Kavan, bývalý senátor Vladimír Dryml nebo bývalí poslanci Karel Šplíchal a Jana Volfová.

Posledního rozloučení se zúčastnil také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Novinářům řekl, že Šlouf svým přátelstvím a také odbornými zkušenostmi přispěl k vzestupu sociální demokracie. Foldynovi proto bylo líto, že na obřad nepřišel nikdo ze současného vedení strany.

Z dalších veřejně známých lidí dorazil na pohřeb senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) nebo zakladatel Jazzové sekce Karel Srp. Nejedlý se na pohřeb dostavil s  Tomášem Hrdličkou, který přispěl na Zemanovu kampaň a býval označován jako kmotr z ODS.

Šlouf podlehl rakovině

Šlouf podlehl dlouhé těžké nemoci. Že šlo o rakovinu, potvrdil Frekvenci 1 jeho dlouholetý přítel a šéf Jazzové sekce Karel Srp. „Mirek se s ní léčil už před 15 lety. On věděl, že je konec. V posledních týdnech už ani nepřijímal návštěvy. Z nemocnice ho krátce pustili asi před dvěma měsíci, chtěl dodatečně oslavit s kamarády své 69. narozeniny,“ řekl Srp.

Šlouf působil od poloviny 70. let v KSČ, ze strany vystoupil v létě 1991. V době komunismu byl ve vedení Socialistického svazu mládeže (SSM). V roce 1981 se stal poslancem České národní rady (ČNR), ve funkci působil do roku 1992. Mezi únorem a červnem 1990 byl místopředsedou ČNR.

Rozkol se Zemanem

Později se stal členem sociální demokracie a poradcem Zemana. Počátkem roku 2008 stál u založení sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si stanovilo za cíl vrátit Zemana do politického života, za pozdějším vznikem Strany práv občanů i za některými volebními úspěchy Zemana – před volbami v roce 1996 přišel třeba s nápadem na úspěšný předvolební autobus Zemák. Podle jeho slov Zemanovi pomáhal i v prezidentské volbě 2013. Poté ale jejich přátelství skončilo. 

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na sociální síti sdělil, že se Zeman pohřbu nezúčastní.

Video  Zemanův spolupracovník Martin Nejedlý dorazil na rozloučení s Miroslavem Šloufem, donesl kytici  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Šloufovo jméno figurovalo v minulosti v několika kontroverzních kauzách, připustil třeba kontakty se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem. V roce 2007 Jiří Paroubek naznačil, že jako prostředník expředsedy ČSSD Zemana sehrál výraznou roli v ovlivňování bývalých poslanců ČSSD Michala Pohanky a Miloše Melčáka, aby podpořili koaliční vládu Mirka Topolánka (ODS). Spojován byl také s kauzou Olovo, tedy dokumentem, který vznikl v okruhu poradců premiéra Zemana (kterým Šlouf šéfoval) a který obsahoval plán diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni Sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Šloufův podíl na kauze se neprokázal.

Video  Zemřel Miroslav Šlouf, lobbista, který stál za cestou Zemana na Hrad.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V posledních letech se Šlouf veřejného života neúčastnil. Média v posledních měsících informovala o jeho vážném zdravotním stavu.

doktormediciny ( 27. července 2018 12:30 )

Ja si myslim, ze by se ucasri na pohrbu kompromitoval v pocich verejnosti

komin ( 24. února 2018 16:02 )

podsveti nejedly-ulcak-valenta-kocka-hrdlicka zase spolecne v akci a policie ma manevry......

pomoooc-hori ( 24. února 2018 15:54 )

Kašpar zdenekk jede zase jako fretka v deseti nickách a honí si svýho mikromikropindíka.

sensadrak ( 24. února 2018 15:49 )

Sešlo se dno české společnosti. Chybí jenom Zeman.

sekebo ( 24. února 2018 14:57 )

Když jsem viděl tu skvadru, tak tam měly být v akci aspoň 3 policejní antony. A jestli nechali na pohřbu zahrát Nohavicu, tak to už mi fakt rozum nebere. Stejnému Nohavicovi v roce 1985 zakázal vystoupit na festivalu Porta, tehdejší vysoký svazácký funkcionář Miroslav Šlouf.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa