Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pět let s Ivanou Zemanovou: Střílí, mění účesy, má tetování a vyhlíží vnoučata

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. února 2018
05:20

Prvních pět let Miloše Zemana na Hradě přineslo i prvních pět let s novou první dámou Ivanou Zemanovou - jinou, než byly její předchůdkyně Olga Havlová, Dagmar Havlová či Livie Klausová. Nenápadnější, stojící více v ústraní, bez četnějších rozhovorů novinářům. Čas od času však vystoupila Ivana Zemanová výrazněji. A ve volebním finále nechyběla po manželově boku. Za pět let na Hradě zažila mnohé. A i ona vyhlíží nyní manželovo druhé funkční období. Ale třeba i změny v rodině. Dojde na vnoučata?

Při zvolení Miloše Zemana ve druhém kole nemohla chybět ve štábu, vedle ní stála i její dcera Kateřina, která žije v Londýně a na rozdíl od prvního zvolení do kampaně tentokrát nevstupovala. Stranou však stála i Ivana Zemanová - nejen proto, že její muž dle svých slov žádnou kampaň nevedl. Nabídky na rozhovory povětšinou odmítala, debaty manželek prezidentských kandidátů na Pražské křižovatce se neúčastnila. Stanula však v čele petičního týmu, který sháněl pro Miloše Zemana potřebné podpisy.

Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou ve štábu Miloše Zemana Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou ve štábu Miloše Zemana | Jakub Poláček / Paparazzi

Do rivalek neryla

V to, že nastoupí na její pozici, doufalo hned několik dam. Některé v to věřily více, jiné méně. V sérii rozhovorů Káva s první dámou o Zemanové promluvily její rivalky. „Ivana Zemanová není moc vidět, možná teď poslední dobou trošku víc a já myslím, že to není dobře,“ říkala o první dámě Eva Drahošová. Nedorazila ani do předvolebních rozhovorů Blesk Zpráv s manželkami kandidátů v kavárně knihkupectví Academia.

Cesty první dámy

Zemanová doprovází svého muže často i po krajích, do zahraničí s ním vyráží spíše sporadicky. Při objížďkách českých krajů navštěvuje během svého separátního programu často např. dětské domovy.

Jak ona sama vnímá přínos role první dámy? Právě cestování považuje za zajímavou součást toho, co jí přineslo manželovo hradní angažmá. „Navštívila jsem zajímavá místa a setkala se s mnoha milými lidmi, což je příjemné. Ztráta soukromí už tolik příjemná není,“ přiznává pro Ona.iDnes.cz.

Zajímavým místem nepochybně byl i Buckinghamský palác, kam Miloš Zeman vzal na setkání s královnou Alžbětou II. jak svou manželku, tak svou dceru Kateřinu. Vyrazila s manželem také na předchozí zimní olympiádu do ruského Soči v zimě 2014 či následující letní hry v brazilském Rio de Janeiru v létě 2016 . A nechyběla ani při cestách do Číny.

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

Pozor, střílí paní Ivana

Na první dámě zaujme její záliba ve zbraních. Má zbrojní průkaz, což prezident Zeman čas od času připomíná - někdy v žertu, jindy vážně. „I moje žena má revolver, ale nelekejte se, nevzala si ho s sebou,“ uvedl Zeman v ostře sledované a poté i poměrně značně kritizované předvolební debatě s Jiřím Drahošem na Primě.

V červenci 2016 v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech zase Zeman říkal: „Moje žena už si vyřídila zbrojní pas. A má řádný revolver. No tak doufám, že mě bude chránit před teroristy.“ V září 2016 nechyběla Zemanová ani na Dnech NATO v Ostravě. Během pěti let na Hradě stihla však zavítat i mezi vojáky a vojačky v Afghánistánu, kde byla v srpnu 2015.

První dáma Ivana Zemanová během návštěvy tankového praporu v Přáslavicích První dáma Ivana Zemanová během návštěvy tankového praporu v Přáslavicích | Kancelář prezidenta republiky

S manželem volila SPO

Své vlastní soukromí si jinak Zemanová střeží. Coby první dáma tak působí mnohdy až nenápadně. Nedává najevo ani své politické názory. Na první tiskové konferenci k petiční akci „Zeman znovu“ však vystoupila Zemanová jasně na podporu svého muže - po boku senátora Jana Veleby a s logem SPO za zády. Ostatně ve sněmovních volbách v říjnu 2017 to byli právě a pouze Zemanovci, kdo v jejich pražském obvodu na Stodůlkách SPO volili.

„Jsem tady proto, abych se přidala k petičnímu týmu, aktivně se účastnila jeho práce a pomohla tak svému manželovi sebrat 50 tisíc podpisů nezbytných k jeho opětovné kandidatuře. Byla jsem tak oslovena svými blízkými, souhlasila jsem, jsem ráda za tuto jejich nabídku, vážím si jejich důvěry. Souhlasila jsem proto, že si vážím svého muže,“ říkala coby šéfka petiční akce.

„Starosvětská“ a potetovaná Zemanová

Na téže tiskovce pak Zemanová upozornila, že přemýšlí možná poněkud starosvětsky. To když chválila a vyzdvihovala svého manžela.  „Vážím si jeho pracovitosti, vážím si jeho odvahy říkat i nepopulární věci a vážím si toho, že už od počátku se ve své funkci choval zodpovědně a já jsem nikdy nepochybovala o tom, že mu šlo o prosperitu této země. A v neposlední řadě bych svého muže chtěla i jako manželka. Možná to zní trošku starosvětsky, ale já si to mohu dovolit, já jsem narozená už v minulém století. Zastávám ten názor, že žena by měla následovat svého muže a měla by ho podporovat,“ uvedla.

Dojem „starosvětské“ první dámy však přece jen lehce nabourává její tetování na šíji, které však není úplnou novinkou - měla je již při loňském lednovém prezidentském plese. Symbol připomíná netopýra, oficiálního vysvětlení jeho původu se však veřejnost nedočkala.

První dáma Ivana Zemanová má na šíji tetování. Prokouklo skrze její šaty První dáma Ivana Zemanová má na šíji tetování. Prokouklo skrze její šaty | Archiv Blesku

Proměny první dámy

Nejen drobné tetování je však změnou ve vizáži první dámy. Zpočátku v roli první dámy poněkud experimentovala s barvami a někdy i vzory svých kostýmků či šatů - a tak nechyběly kreace v podobě lososového kostýmu či černobílých květinových vzorů. V lososové barvě vyrazila Zemanová v květnu 2013 na státní návštěvu Polska.

Květen 2013: Zemanovi zavítali do Polska, první dáma Ivana oblékla lososový kostýmek Květen 2013: Zemanovi zavítali do Polska, první dáma Ivana oblékla lososový kostýmek | ČTK

Vkus první dámy i její šatník se však v tomto ohledu ustálil - střídá bílé či světlé jednobarevné outfity s tmavšími - modrými, černými. Co se však mění, jsou i účesy první dámy - od tmavších odstínů přešla k blond melírům. Ty Zemanová preferuje nyní. Petr Lukeš z Asociace vizážistů a stylistů by však Zemanové doporučil návrat k tmavším barvám, i když nyní tíhne spíše k blond. Není si však jistý, že by zde zakotvila úplně.

„Změny jsou poměrně časté, na roli první dámy až nezvykle časté. U vlasů udělala Ivana Zemanová pokus v podstatě všeho. Byla u blonďatých, přes tmavé, rezavé barvy, ombre efekty, melíry a problém je, že tam toho bylo moc a skákalo se od jednoho k druhému. Osobně si myslím, že ta blonďatá v jejím případě je trošičku nešťastná. Má poměrně tmavé obočí, malé oči, rysy, které by byly lichotivé daleko víc v těch hnědých nebo tmavších barvách, protože v té blonďaté její obličej působí zbytečně tvrdě a chvílemi v těch některých promelírovaných odstínech jednak někdy zastarale a jednak někdy zbytečně lacině a podbízivě. V tmavých barvách by působila autentičtěji. Je to první dáma, není to modelka, která by měla být odbarvená na blond a ohromovat jinakostí. V obdobích, kdy měla tmavé vlasy, tak tam konec konců bylo vidět i v rysech v obličeji, že tam zjemní a vypadá v tom přirozeněji,“ říká k vlasovým kreacím první dámy.

Stylista: Hledání není u konce

Vizážista a stylista Lukeš se ve svém hodnocení pro Blesk Zprávy pak obsáhleji pozastavil i nad tím, jaké proměny zaznamenal celkový styl Ivany Zemanové během prvních pěti let na Hradě. A jak na něj působí první dáma dnes - stylově, či „nestylově“?

„Na mě stále působí, že její hledání není ještě úplně u konce. Myslím, že ještě chvíli hledat bude, pokud vůbec najde. Na mě její styl působí tak, že ona samozřejmě hledala s velkými experimenty, jakmile to pro ni byla úplně nová životní role, tak opravdu skákala poměrně z krajnosti do krajnosti. Některé věci byly hodně přestřelené k jejímu stylu i pozici, ve které měla být, ale v podstatě to v tom začátku bylo pochopitelné.

Přijde mi, že ani dnes nemá svůj styl nalezený tak, aby plnil několik kritérií dohromady. Byl lichotivý k její postavě - není ani nijak extrémně vysoká, ani extrémně štíhlá a postava je hodně závislá na tom, jak se obleče, aby působila lichotivě. Myslím si, že ještě nenašla styl ke své postavě lichotící. Poměrně lépe už začíná bojovat s tím, aby měla styl ke své životní roli. Tam si myslím, že už se začíná orientovat zejména tím, že vypustila takové ty hodně velké experimenty, sází trochu víc na jistotu, což tomu přidává jednak samozřejmě takovou tu komfortní, bezpečnou zónu, což se tam určitě vytknout nedá, ale současně by v tom stylu, který se zestabilňuje, měla začít vznikat jasná, výrazná, vyprofilovaná osobnost a tu já tam v tuhle chvíli z hlediska stylu nevidím.

Přijde mi, že se tam prostě necítí jako ryba ve vodě. Věřím, že kdyby žila jiný život, nějaký civilní, že její styl by byl úplně jiný. A že si ještě úplně nenašla stabilní polohu v roli první dámy tak, aby se člověk podíval a řekl si: Ano, ona je v tom jako doma.“

První dáma Ivana Zemanová První dáma Ivana Zemanová | KPR

Zemana měnit nechce

I když sama paní Ivana vizáž mění, o svém manželovi Miloši Zemanovi prohlašuje, že nemá potřebu měnit jeho. „Nemám potřebu kohokoli měnit. Pokud si s člověkem nerozumím, nepovažuji za nutné se s ním vídat. Ani v případě mého muže jsem neměla potřebu něco na něm měnit,“ řekla letos v rozhovoru pro Ona.iDnes.cz.

„Už když jsem se s ním seznámila, líbil se mi takový, jaký byl. Nejen, že mu to slušelo. Vysoký, opálený s šibalskýma modrýma očima. Zaujal mě svými znalostmi, velkým přehledem a tím, že problémy řeší věcně a s klidem,“ doplnila první dáma.

A ze svého soukromí prozradila střípky - ráda chodí na procházky s prezidentským psem Darcym, ráda se podívá na zajímavý film, je jí blízký laskavý, prý možná až dojemný humor a nemá ráda vulgární vtipy, ráda vaří a těší ji vytvářet „radost a pohodu“ lidem, které má ráda - a její muž mezi ně nepochybně patří.

Video  Ivana nebude sedět v koutě: Takhle Zeman plesal s první dámou  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Ve vězení s Kajínkem

S novou kandidaturou podle všeho souhlasila. Když ohlašovala sebrání dostatku podpisů pro Miloše Zemana, přidala první dáma slova o tom, že ji velice potěšilo, když se její manžel rozhodl znovu požádat o důvěru občanů. „Jsem velice hrdá na svého muže a jsem přesvědčená o tom, že i v příštích pěti letech má co České republice nabídnout,“ říkala.

Česká republika přitom loni žila i kauzou propuštěného vězně Jiřího Kajínka, odsouzeného za dvě vraždy, který si odseděl 23 let. Sama Ivana Zemanová se s ním sešla ve věznici v Rýnovicích v květnu 2017. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček tehdy upozorňoval, že Zeman zvažuje Kajínka omilostnit. A krátce na to se tak skutečně stalo.

Ivana Zemanová se setkala s vězněm Jiřím Kajínkem Ivana Zemanová se setkala s vězněm Jiřím Kajínkem | reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Vnouček na cestě? Je prý ještě čas

Během pěti let na Hradě se měnily i okolnosti starostí o její dceru Kateřinu. Miloš Zeman má z prvního manželství syna Davida, Ivanu Zemanovou si bral na Novoměstské radnici 2. srpna 1993. A již 1. ledna 1994 se jim narodila dcera. Počty jsou jasné - Zemanová se vdávala těhotná. Další dítě už spolu Zemanovi neměli.

Kateřina veřejně podporovala svého otce během první kampaně, nyní si však hlavně žije svůj vlastní život. Na Hradě s ní byla spojena ožehavá a pro Zemanovu rodinu nepříjemná záležitost údajné účasti „první dcery“ na porno večírku v jednom pražském klubu na podzim 2013.

Předtím, než se Kateřina rozlétla z rodinného hnízda do světa, Zemanovi nechyběli ani při její maturitě na pražském gymnáziu Amazon v červnu 2014. Poté se vydala studovat i pracovat na britské ostrovy.

Červen 2014: Miloš a Ivana Zemanovi na předání maturitního vysvědčení Kateřině Zemanové Červen 2014: Miloš a Ivana Zemanovi na předání maturitního vysvědčení Kateřině Zemanové | Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Mária Rušinová

Nyní však přichází doba, kdy Zemanovi budou vyhlížet také vnoučata. „Kačka letos 1. ledna oslavila 24. narozeniny, takže dospělá je, nicméně ještě studuje a nemám zprávy o tom, že bych se v nejbližší době měla stát babičkou. Protože miluji svoji dceru, budu milovat i svá vnoučata,“ říká Zemanová.

O vnoučatech přitom mluvil během první hradní „pětiletky“ i Miloš Zeman. „Dcera Kateřina mi oznámila: Tatínku, dám ti první vnouče, až mi bude 27. Nejdřív musím dostudovat,“ říkal v únoru 2016 při návštěvě Libereckého kraje. Pokud stále platí slíbený termín, mohou se během druhého období na Hradě těšit Zemanovi minimálně na tuto šťastnou událost. 

va45 ( 15. února 2018 14:50 )

PO tom co jsem slyšel ty slepice těch kandidátu na prezidenta mluvit a byla to katastrofa tak paní Ivana je slušná a milá ženská i když je Zemanová.Pomáhá dětem v Klokánku a nevyřvává to do světa.Ty slepice se akorát těšili na to,jak budou první dámy a jak si budou užívat.Nejhorší byla Drahošova a to ji jde na sedmdesátku.

vosavopruz ( 14. února 2018 19:07 )

taky často střílím,ale na haj.zlu Ještě že se prezidentem nestal ten gambler Horáček nebo zloděj Topolánek. Zeman je dobrej a pořád mu to myslí,ale někdy by se měl v projevu mírnit.Dalších 5 let panování s Milošem.

balyka ( 14. února 2018 19:05 )

I flora by si percla *** se ji zdercla😁😁😁😁😁

balyka ( 14. února 2018 19:02 )

😁😁😁😁👍👌

balyka ( 14. února 2018 18:59 )

💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩😁😁😁😁😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa