Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ondráček šéfem komise pro kontrolu GIBS není. Horáček na to dohlédl

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. prosince 2017
13:00

Představa komunisty Zdeňka Ondráčka v čele kontrolní komise pro Generální inspekci bezpečnostních sborů opět vyvolala širokou diskusi v Poslanecké sněmovně. Zákonodárci rozhodují v pátek o pozicích předsedů všech kontrolních komisí. Ondráčkovi vyčítali angažmá v bezpečnostních sborech, které zasahovaly proti demonstrantům o Palachově týdnu v roce 1989. Komunisté se snažili svého člena bránit, ale neúspěšně. Ondráček získal 85 hlasů, potřeboval 94. Volit se bude v úterý znovu.

Do druhého kola se čistě teoreticky může Ondráček přihlásit znovu. Komunisté ale pravděpodobně nominují někoho jiného. Ondráček získal 85 hlasů, komunisté mají ve Sněmovně 22 hlasů, podpořila ho tedy zřejmě i část poslanců za ANO a SPD. Striktně proti se vymezovaly jak strany tzv. Demokratického bloku, tak Piráti. Volba byla tajná. Ondráček novinářům jen prostřednictvím mluvčí vzkázal, že se nechce k tomuto tématu vyjadřovat.

„Chtěl bych vyzvat klub KSČM, aby ještě jednou zvážil, zda skutečně Zdeněk Ondráček se má stát šéfem komise, která má kontrolovat práci GIBS. Nezpochybňuji odbornou erudici, že to je policista s velkou zkušeností, ale jsme v roce 2017, jsme 28 let po sametové revoluci a nenazrála doba na to, aby se předsedou takovéto komise stal člověk, který s obuškem vystupoval v roce 89 proti demonstrantům,“ vyzýval na své poměry nezvykle tvrdě komunisty během projednávání Vít Rakušan z hnutí STAN.

„Ani ve Sněmovně, ani v médiích jsme nezaregistrovali jedinou větu sebereflexe. Snad jen, že byl mladým policistou a dostal rozkaz. Už jsme neslyšeli, že ho to mrzí, že udělal životní chybu. Pokud toto neuslyšíme, tak nemůže počítat s podporou našich poslanců. Pokud neuslyšíme, že se jedná o životní pochybení, mladickou nerozvážnost, tak přece nemůžeme, jako demokratická instituce v demokratické době na Zdeňka Ondráčka přes jeho nespornou odbornou erudici zvolit do čela takto důležité komise,“ dodal.

Ondráčka se zastávali jak stranický předseda Vojtěch Filip, tak předseda poslanců Pavel Kováčik. „Z žádného trestného činu nebyli obviněni. Připomínání minulosti je sice legitimní, ale nesmí to znamenat popírání jejich občanských a politických práv,“ řekl na toto téma Kováčik.

Na galerii pro veřejnost přihlíží jednání také Michal Horáček, prezidentský kandidát, který veřejně vyzval komunisty, aby Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS nestavěli. Horáček apeloval na Babiše, aby komunistům nominaci rozmluvil. Textař se v době sametové revoluce zasloužil o to, že si k jednomu stolu sedli Václav Havel a spol. a komunističtí představitelé.

„KSČM není reformovaná a vypadá to, že ani neformovatelná. Souhlasím s prezidentským kandidátem panem Horáčkem. Zasloužil se o to, že odešla Rudá armáda, kterou vy jste sem pozvali. Z toho důvodu klub KDU-ČSL nebude volit vašeho nominanta,“ řekl na plénu také předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde >>>

prochaskanamoste ( 12. března 2018 06:39 )

Po sametce jsme od těchto permanentních spacákových revolucionářů slyšeli,že už od teď jen odbornost a NEJSME JAKO ONI. Nejste, odbornost neplatí, za chvíli se bude vytýkat i do 20.kolene předků, jste mnohem horší. Dobří a vhodní lidé, to jsou jen ti vaši, co neustále pořvávají v ulicích a nic neumí jen pořvávat, negovat a nepracovat.Jste akorát banda komediantů.

hejhej ( 16. prosince 2017 11:10 )

Horáček, estebák sázkář dohlíží ????

marmat ( 16. prosince 2017 00:08 )

Teď bude zajímavý, koho KSČM vytáhne jako dalšího králíka z klobouku...ve zprávách to vyznělo, že to radši skrečujou !!!

marmat ( 16. prosince 2017 00:05 )

DOHLÉDLO NA TO TAJNÉ HLASOVÁNÍ , že je arogantní komunista v zadnici....

oltec ( 15. prosince 2017 18:17 )

Horáček má celý ksicht zkřivený od zlosti a oči plné nenávisti je to skřet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa