Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Bruselu to vře. Babiš: Migrační kvóty mohou ohrozit Evropu

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. prosince 2017
12:40

Hlavním tématem summitu Evropské rady, které se vůbec poprvé v roli premiéra účastní Andrej Babiš, je migrační krize. I kvůli tomu se Babiš sešel krátce v Bruselu s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem. Český premiér před novináři několikrát zopakoval, že kvůli kvótám může padnout Evropská unie. Pak ale svá slova mírnil. 

Na schůzce si prý Babiš s Tuskem porozuměli. Podle českého premiéra je předseda Evropské rady vůbec první politik, který dokázal nahlas říct to, co si Češi myslí. „Kvóty rozdělují Evropskou unii a jsou neefektivní,“ řekl Tusk při schůzce s Babišem.

„Za to si samozřejmě vysloužil velkou kritiku ze strany ostatních kolegů,“ řekl pak Babiš novinářům a dodal, že evropská rada začala projevem předsedy evropského parlamentu Antonia Tajaniho, „který měl, řekněme docela agresivní projev z hlediska migrace. Mluvil o nesolidaritě a tak dále,“ doplnil český premiér.

Češi uprchlíky přijímat odmítli

V Bruselu tedy začíná být kvůli přerozdělování uprchlíků opět horko. Kvóty přitom zavedla Evropská komise v květnu 2016. Česko a další země ze středu a východu Evropy, podobně jako nyní i Tusk, zdůrazňují, že přesunuto v rámci kvót bylo jen 32 tisíc osob z původně předpokládaného počtu až 160 tisíc lidí.

Česko převzalo pouze 12 lidí a předchozí vláda Bohuslava Sobotky oznámila, že se na kvótách podílet nehodlá. Tusk podle všeho chystá proto reformu Dublinského systému, který má kvóty řešit. Nevztahují se ale na už odhlasované přerozdělování. Tím ale podle všeho šéf Evropské rady mimo jiné souhlasí ale také s tím, že komise nedávno zažalovala Česko, Polsko a Maďarsko kvůli tomu, že neplní už odhlasované závazky.

Evropa před rozpadem

Babiš i nadále žalobu odmítá a věří, že Česko nebude i při případném dalším hlasování o kvótách přehlasováno ostatními státy. Jinak se podle něj může Unie dostat do problémů.

„Musíme vysvětlit Evropské komisi, že pokud by došlo znovu v rámci nového Dublinu k situaci, kdy bychom měli být znovu přehlasováni, tak to skutečně ohrožuje Evropský projekt jako takový. To není možné zkrátka,“ řekl Babiš, který ale sám několikrát během dne nad takto černým scénářem sám zapochyboval.

„To nenastane – protože už to vystoupení pana Tuska je jasná zpráva,“ mírní svá slova Babiš. K žalobě Evropské komise kvůli kvótám se chce Babiš ale co nejdřív ještě vrátit. Teď na to prý v Bruselu není prostor. Žádá proto o schůzku jejího šéfa Jeana-Clauda Junckera.

„Nejsem schopen o tom jednat, není na to čas ani prostor – požádám Junkera o separátní schůzku,“ tvrdí Babiš, který chce s Junckerem probrat také další evropská témata, která mají osvětlit směřování České republiky po jmenování nové vlády.

lalia ( 15. prosince 2017 13:25 )

Proč bychom měli my,kteří jsme neměli nikdy kolonie v těchto zemích brát kvoty a zachraňovat tyto lidi.Německo,Francie,Anglie aj.z těchto zemí těžili a lidem nic nedali,nechali je v bídě a nevědomosti,proto jsou tak zaostalé.Tak ať se teď postarají a nás netahají drze do kvot.

jipisek ( 15. prosince 2017 13:24 )

Tu *** jalovoua povesit je málo nemci by mněli zapracovat

mirkazam ( 15. prosince 2017 13:19 )

repelos...junkiexl....možná si ten kretén zdenekk změnil nick....

lesnismes ( 15. prosince 2017 08:05 )

Co hlavne ohrozuje Evropu jsou populisticti kazatele a lidska tupost.

valduk ( 15. prosince 2017 07:37 )

Dej ty svý čpáry od klávesnice a přestaň vrhat siosajrajt na slídu, Bořku Pauku! Za ty tvý rasozrádný cancy tě stejně nakonec s celou tvou nenapravitelně zdegenerovanou famílijej smáznem! Nepotřebujem xindl co tu bude šířit buzerantismus, homofilii, xenofilii, humánrajtismus, egalitarizmus a podobný židosračky! Dostaneš ocelovým sochorem pár po tom svým hnisavým škaredým vředu co ti vyrašil místo hlavy mezi těmi rachitickými ramínky a pudeš! Vaše trupiska pak naházím do zengúny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa