Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš se zapsal v Bruselu: S Merkelovou mluvil česky, Juncker mu řekl chlapíku

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. prosince 2017
05:00

Mimo jiné i k seznamování využil nový český premiér Andrej Babiš účast na summitu Evropské rady v Bruselu. Nejvíce si podle svých slov notoval právě s předsedou Evropské rady – bývalým polským premiérem Donaldem Tuskem. Česky na něj promluvila německá kancléřka Angela Merkelová a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ho zas oslovil „chlapíku“.

Místy to vypadalo jako seznamovací párty českého premiéra Andreje Babiše. V bruselském paláci Europa si třásl jednou pravicí evropského státníka za druhou. „Nový chlapík, jak se vede?“ přivítal se s českým premiérem předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Se slovenským premiérem Robertem Ficem si Babiš v Bruselu dokonce potykal.

Telefonát i setkání s Merkelovou

Ve žlutočerném kostýmku potřásla pravicí Babiše také nejmocnější žena Evropy – německá kancléřka Angela Merkelová. Mimochodem v krátkém neformálním rozhovoru v češtině předsedovi vlády připomněla, že v dobách své někdejší vědecké kariéry trochu češtinu ovládala.

Ještě před odletem z Prahy premiér prozradil, že mu Merkelová minulý pátek volala. „Mluvili jsme spolu asi devět – deset minut. Více méně mi popřála a já jsem konstatoval, že Německo je pro nás velice důležitý strategický partner,“ prozradil Babiš detaily rozhovoru, který byl podle něj spíše zdvořilostní a týkal se i projektů v rámci Saska a Bavorska.  

„Pro mě nejlepší a nejdůležitější schůzka byla s Donaldem Tuskem, který měl tu odvahu říct o kvótách, co si myslíme my,“ tvrdí Babiš, podle kterého jsou kvóty neefektivní a rozdělující.

Už před odletem na summit Babiš novinářům řekl, že s některými premiéry či prezidenty se dnes bude snažit navázat osobní kontakty a domluvit bilaterální jednání, řadu z nich prý ale už zná.

„Znám dobře pana Rutteho (nizozemského premiéra, pozn. red.), telefonoval jsem si se Sebastianem Kurtzem (novým rakouským prezidentem, pozn. red.) – ale ten tam nebude bohužel, znám i nového polského premiéra, protože je to bývalý ministr financí,“ pochlubil se Babiš.

Babišova nová vláda - přehled ministrů najdete zde

Omasta ( 15. prosince 2017 19:15 )

Mám radost z Babiše. Líbí se mi všichni jeho noví ministři. Moc sympatičtí. Takhle spokojen z vládou jsem dosud nebyl. Makáme s podporou i bez.

dilema05 ( 15. prosince 2017 16:32 )

Merkelova se musela fofrem naucit par slov cesky,aby se vubec spolu domluvili...to je tak jak cesky premier se domluvi pouze slovensky a spatne cesky

teufel ( 15. prosince 2017 12:47 )

... telefonoval jsem si se Sebastianem Kurtzem (novým rakouským prezidentem, pozn. red.) Odkdy je, vy hovada v Plesku, Kurz rakouským prezidentem? Navíc to není Kurtz, ale Kurz. Pokud vím, tak je to Alexander Van der Bellen. Tady je vidět, jací primitivové jsou v té vaší redakci.

Cnerolka ( 15. prosince 2017 12:07 )

Dostat polibek od toho ošklivého žabáka,tak se bojím,že se proměním na žábu!

zada ( 15. prosince 2017 12:03 )

Tak naši novináři a pisálkové včetně médií strašili, jak Babiše v evropě nechtějí, jak jsou od něho odtažitý a kdesi cosi!!!! Ale je vidět, že tam jméno má nejen ČR ale i Babiš , a že ČR nejsou "čečenci" ,jak si půl světa myslí. Chválím, a teď hájit naše zájmy, a všechni bude OK , všechno má svůj čas . A média a škarohlídi ať se jdou vycpat !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa