Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman jmenoval Babišovu menšinovou vládu. Ministři požádají o důvěru 10. ledna

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, bud, zst - 
13. prosince 2017
14:30

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledne jmenoval jednobarevnou vládu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Kabinet po jmenování poprvé zasedne k jednání, večer Babiš uvede prvních sedm ministrů do úřadu. O důvěru Sněmovny požádá 10. ledna, ANO se však zatím nepodařilo získat na svou stranu většinu poslanců. Babišovi už popřál předseda Evropské rady Donald Tusk. Uvedl, že se těší na spolupráci i na setkání ve čtvrtek na summitu Evropské unie.

Ceremoniál zahájil i tentokrát několik minut po druhé hodině hradní kancléř Vratislav Mynář. Následovalo skládání slibů jednotlivých členů vlády. Jako první svým „slibuji“ stvrdil slib Richard Brabec, ministr životního prostředí, následoval Martin Stropnický, který se z obrany přesune na ministerstvo zahraničí. Jako poslední složil slib Dan Ťok, který bude pokračovat na ministerstvu dopravy.

„Nesetkal jsem se s pěti dosavadními členy minulé vlády, protože ji velmi dobře znám. Myslím, že mohou potvrdit, že jsme měli velmi dobrou spolupráci. Přijal jsem devět nováčků a chtěl bych jim poděkovat za zajímavou přátelskou a korektní diskusi, která mě přesvědčila, že velmi dobře zapadnou do nově formovaného vládního týmu,“ řekl po slibech na úvod své řeči Zeman.

„Chtěl bych vás ujistit, že samozřejmě dodržím svůj slib a i v případě, že by vaše vláda nedostala hned důvěru, jmenuji Andreje Babiše opět premiérem a dám mu podstatně více času na vyjednávání ať už menšinové nebo většinové vlády,“ dodal a znovu tak popíchl obavy, že by mohla vláda bez důvěry vládnout i několik let. „Můžete klidně pracovat a nemusíte reagovat na pomluvy, které vznikají z neznalosti nebo zlé vůle,“ reagoval na kritiku, že jde o „neplnohodnotnou vládu“.

Babiš: Musíme být na jedné lodi a bojovat proti nelegální migraci

„Děkuji, že jste vládu jmenoval právě dnes, protože jsem chtěl mít tu čest reprezentovat ČR na summitu, který má projednávat hlavně migraci, brexit a další důležité věci pro budoucnost naší země. Celá politická reprezentace musíme být na jedné lodi, bojovat za bezpečnost naší země a Evropy, bojovat proti nelegální migraci,“ prohlásil následně Babiš, který zítra míří do Bruselu.

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše (13. prosince 2017) Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše (13. prosince 2017) | Blesk - Jakub Poláček

„Myslím, že to bude vláda, která bude jeden tým, nebude se dohadovat přes média, bude bojovat proti korupci a udělá vše pro to, aby 10. ledna získala podporu. Připravujeme programové prohlášení, to bude hotové do neděle. Ještě dnes uvedu do úřadu sedm ministrů, zítra letím do Bruselu. Je strašně důležité, abychom bojovali za naše zájmy v Evropě. Není možné, abychom nic nedělali a čekali na důvěru nebo toleranci,“ doplnil.

Faux pas z minulého roku, kdy ve jmenovacím dopise Sobotkova administrativa „nasekala“ několik chyb, včetně zkomolení jména ministra Richarda Brabce, se nekonalo.

Před jmenováním cesta za Masarykem

Ještě před jmenováním kabinetu se Babiš s kandidáty na ministry vydal do Lán, kde položili věnec k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Babišův kabinet vyrazil před jmenováním uctít památku TGM do Lán. Babišův kabinet vyrazil před jmenováním uctít památku TGM do Lán. | Blesk / Jakub Poláček

Dopoledne se také členové nové vlády zúčastní zasedání výboru Sněmovny pro evropské záležitosti, který bude jednat o českém mandátu pro čtvrteční a páteční summit EU. Babiš na něm bude poprvé zastupovat Českou republiku jako premiér.

Příští týden chce předseda vlády začít vyjednávat se sněmovními stranami o podpoře nebo toleranci kabinetu, druhé kolo jednání plánuje po Novém roce. Většina stran ale předem vyslovení důvěry Babišovu kabinetu odmítla. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I kdyby ale komunisté vládu podpořili, bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci alespoň jedné další strany, aby jeho vláda důvěru získala.

honza54.. ( 13. prosince 2017 20:04 )

Co by to bylo, zase má nervy v haj.zlu.

honza54.. ( 13. prosince 2017 20:01 )

Ale už před hodně dávnou dobou.

aIIahakbar ( 13. prosince 2017 20:00 )

Co je to Můži, ty debile?

aIIahakbar ( 13. prosince 2017 18:48 )

Vypadá to, že homokládě zdenkkovi hráblo úplně.

gabreta ( 13. prosince 2017 18:46 )

Člověče, já bych změnil doktora. Tobě ty prášky moc nezbírají a potřeboval bys silnější!! A tata taky!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa