Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pajerová kvůli „p*če zatracené“: Nahrávky se chtěli zbavit. Rozhlas se ostře ohradil

Autor: simao - 
21. listopadu 2017
20:10

Za sametové revoluce byla Monika MacDonagh Pajerová studentskou vůdkyní. Nyní vzbudila rozruch tvrzením, že ji chartista Jiří Macháček nazval v Českém rozhlase „p*čou zatracenou“. A to předtím, než práskl dveřmi a odešel ze studia z debaty k 17. listopadu. Pajerová se do něj totiž pustila kvůli tomu, že pracuje v institutu spojeném s Andrejem Babišem (ANO). Český rozhlas dnes zveřejnil nahrávku ze studia. A brání se nařčení, že v něm dochází k normalizačním praktikám.

Pořádný rozruch vyvolalo natáčení v Českém rozhlase, které se mělo týkat tématu 17. listopadu. Moderátor Petr Schwarz v pořadu Názory a argumenty přivítal čtveřici hostů – režiséra Igora Chauna a publicistu Jefima Fištejna, se kterými nebyl problém. A pak dvojici, která se naopak dostala do křížku – aktivistku a vysokoškolskou pedagožku Moniku MacDonagh Pajerovou a politického komentátora a někdejšího chartistu Jana Macháčka.

Pajerová, která je matkou moderátorky a zpěvačky Emmy Smetana, jež shodou okolností 17. listopadu moderovala část akce na Václavském náměstí zmínila „peprnou historku“ z natáčení. „Nazval mne p*čou zatracenou,“ tvrdila Pajerová. O vulgaritách měl údajně mluvit i další z účastníků debaty Jefim Fištejn. „Odešel rozčílen a poslal nás všechny do pr*ele,“ řekl taktéž pro Echo24.cz.

Urážlivá slova nezazněla, tvrdí rozhlas

Český rozhlas však vydal v úterý prohlášení, ve kterém uvádí, že žádné urážky nezazněly. „Paní Pajerová od počátku diskuse nerespektovala pravidla určená moderátorem a zcela ignorovala téma pořadu ‚17. listopad a stav současné společnosti‘. Další lží je obvinění, že Český rozhlas údajně ‚ztratil‘ nahrávku, kde pan Macháček pronáší urážlivá slova. Nic takového se nestalo a žádná urážlivá slova nezazněla,“ tvrdí Jiří Hošna, ředitel Komunikace a vnějších vztahů Českého rozhlasu. A zveřejnil nahrávku inkriminovaného sporu, který skutečně vrcholí Macháčkovým odchodem ze studia. Nadávky v ní však slyšet nejsou.

Pajerová pro Echo24.cz dřívě také uvedla, že předtím, než Macháček nasupeně odešel ze studia, se ho dotázala, proč pracuje pro Andreje Babiše (ANO). „Janu Macháčkovi jsem říkala, že když už se nenechal zlomit bývalým režimem, tak se nechal zlomit penězi. Vyčetla jsem mu, že pracuje pro Andreje Babiše, který lže lidem a manipuluje je prostřednictvím svých médií,“ uvedla Pajerová po návštěvě Českého rozhlasu.

Bývalá studentská vůdkyně ze sametové revoluce Monika Pajerová (vpravo) Bývalá studentská vůdkyně ze sametové revoluce Monika Pajerová (vpravo) | Profimedia.cz

Macháček: Můj odchod byl oprávněný

Ze záznamu je patrné, že Macháček si ještě mezi dveřmi stěžoval na to, že to měla být skutečně debata o 17. listopadu. A pak dveřmi práskl. 

Pro Blesk.cz Macháček ke sporu v ČRo uvedl, že veřejně žádné nadávky nepronesl. „Veřejně ani do očí jsem nic takového nikomu neřekl. Můj odchod byl oprávněný, přišel jsem na debatu o 17. listopadu a ne debatu o tom, co dělám a kdo to platí. Kdyby to bylo ohlášeno jako debata o mé osobě, tak je to jiná věc,“ brání se Macháček.

Tím však rozruch neutichl. Pajerová totiž v rozhovoru pro Forum24.cz nyní tvrdí: „Když Jan Macháček vstal, chvíli jsem si myslela, že se na mě vrhne.“ A dál tvrdí, že čelila výtkám. Vedle toho se však zostra pustila i do samotného Českého rozhlasu. V článku s titulkem začínajícím slovy „V Českém rozhlase vládne normalizační strach, říká Pajerová“.

Pajerová: Hrozná atmosféra. A nahrávky se chtěli zbavit

Pajerová si stěžovala na to, že nedostala nahrávku incidentu. „Nakonec jsem pochopila, o co šlo. Důvodem byla snaha zbavit se celé nahrávky. Schwarz mi řekl, že jsem zničila celé vysílání, které mělo být slavnostní,“ uvedla pro Forum24.cz. Jediný, kdo se dle ní zachoval přiměřeně, byl Jefim Fištejn. „Ten celou věc veřejně potvrdil a také mi řekl: ‚Takhle začíná normalizace.‘ A nemyslel tím Macháčkovo chování, ale to, jak se k němu postavili ostatní,“ tvrdí Pajerová.

Promluvila i o tom, jak to z jejího pohledu v rozhlase vypadalo. „Atmosféra tam je celkově hrozná, evidentně jsou přesvědčeni, že po nich teď Babiš půjde,“ míní Pajerová a s narážkou na Fištejnova slova dodala: „Ano, takhle začíná plíživá normalizace. Ne tím, že někdo cenzuruje nebo nadává. Ale tím, že k tomu všichni mlčí.“

ČRo: Normalizační strach u nás? To odmítáme!

Český rozhlas však v dnešním prohlášení slova z rozhovoru s Pajerovou popírá s tím, že se on i jeho pracovníci řídí jak kodexem, tak i Zákonem o ČRo. „Slova paní Pajerové o ‚normalizačním strachu‘ či ‚cenzuře‘ jsou zcela nepodložená a jsou urážkou poctivé práce zaměstnanců Českého rozhlasu, kteří zachovávají striktně při přípravě pořadů i při vysílání objektivitu a nestrannost. Naprosto směšné je, že si paní Pajerová dovolí hodnotit atmosféru v Českém rozhlase, ačkoli zde nepracuje a nic o dění v ČRo neví,“ uvedl v prohlášení Hošna.

A navrch přidal i reakci jednoho z hostů ve studiu, podle něhož to bylo jinak, než jak líčí Pajerová. „Jefim Fištejn ČRo pověřil zveřejnit jeho stanovisko: ‚Pokud jsem hovořil o normalizaci, hovořil jsem o normalizaci ve společnosti. Nikoli o normalizaci v Českém rozhlasu, kde vůbec žádná normalizace a v žádném případě ani žádná cenzura v současnosti neprobíhá‘,“ stojí dál v prohlášení ČRo.

Co se dělo ve studiu?

Z nahrávky natáčení pořadu, kterou zveřejnil Český rozhlas v takovém případě dle Hošnových slov zcela výjimečně, jsou jasnější detaily toho, jak ke sporu mezi Pajerovou a Macháčkem ve studiu došlo. 

Pajerová: „Já jsem cítila velké sympatie k tomu, co dělala vaše kapela, že jsi podepsal Chartu atd. Ale zrovna člověk jako vy, že se nechá zaměstnat Andrejem Babišem a vede mu tento pofiderní pseudoinstitut, kde se diskutují nějaká společensko-politická témata, to mi přijde asi tak komické, jako kdyby ses stal ředitelem VUMLu (Večerní univerzita marxismu-leninismu - pozn. red.).“

Macháček: „Dobře, to je váš názor, ale já jsem přišel teda osobně na debatu o 17. listopadu a jestli tady na mě chcete takhle útočit, tak já tady nemusím sedět.“

Pajerová: „Ale tak osobní integrita je důležitá, ne?“

Macháček: „Tak se starejte o svou osobní integritu, o mojí osobní integritě vůbec nic nevíte.“

Schwarz: „Dobře, pojďme opravdu…“

Igor Chaun: „Když tady máme demokracii, tak respektujme i svobodné rozhodnutí každého jedince.“

Pajerová: „Samozřejmě. Ale já chci aby to lidi věděli, protože řada lidí včetně tebe, který jsi vůbec netušil, že Jan Macháček, náš bývalý kolega z disentu, je šéfem Institutu Andreje Babiše.“

Macháček: „Já odcházím, na shledanou.“

Schwarz: „Ne, prosím…“

Pajerová: „Lidé to prostě nevědí.“

Schwarz: „Prosím tě, Hon… („Honzo“ už nedořekl - pozn. red.) Jan Macháček odešel, zbyli jsme ve studiu tři.“

Video se připravuje ...
Další videa