Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Odposlechy platí.“ Korupční kauza Ratha je opět u soudu a exhejtman zase obviňuje soudce

Autor: ČTK - 
23. října 2017
10:35

Bývalý středočeský hejtman David Rath podal při pondělním zahájení procesu námitku podjatosti proti předsedovi trestního senátu Robertu Pacovskému. Podle Ratha nemůže rozhodovat nestranně. Krajský soud v Praze v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu. Rozsudek však zrušil odvolací soud, a tak se dnes musel soud k případu vrátit.

Odvolací vrchní soud zrušil verdikt v neveřejném zasedání kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

Rath podal neúspěšně námitku kvůli podjatosti soudu již v minulosti. V pondělí připomněl, že strýc Pacovského byl krátce jeho obhájcem, a tak Pacovský podle něho nemůže rozhodovat nestranně. „Netěší mě, že tu námitku musím vznášet. Čekal jsem, že se vyloučíte. Mohlo to proběhnout bez veřejného cirkusu,“ prohlásil Rath. Několikrát zopakoval, že kauza je politický proces.

Vedle Ratha k pondělnímu jednání přišli Kateřina Kottová a její manžel, bývalý poslanec Petr Kott, které obžaloba považuje za hlavní organizátory trestné činnosti. Podle obžaloby přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory “velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali “křoví“. Stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku. Kottovi ve zrušeném rozsudku dostali 7,5 roku vězení.

Rath stál podle spisu v pozadí této trestné činnosti a nechal si za to slíbit celkem 22 milionů korun. Celou sumu nestihl převzít proto, že jej při odchodu z domu Kottových zadržela v květnu 2012 policie. Nesl si krabici od vína, ve které měl sedm milionů, údajně úplatek za zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad.

K jednání přišla také Ivana Salačová, která vlastnila jednu ze stavebních firem a z pozice spolupracující obviněné pomohla svojí výpovědí trestnou činnost rozkrýt. Původně jí soud vyměřil tříletou podmínku. Hlavního líčení se účastní také Lucia Novanská, která podle obžaloby z pozice členky představenstva administrátorské společnosti ML Compet organizovala na základě pokynů Kottových zmanipulované soutěže. Soud jí za to uložil pět let vězení.

Z jednání se naopak omluvili manažeři stavebních firem či zdravotnických zařízení Pavel Drážďanský, Tomáš Mladý, Martin Jireš a Jindřich Řehák, kteří dostali tresty od pěti do pěti a půl roku vězení. Chybí také manažeři Jan Hájek a Václav Kovanda, kteří ve zrušeném rozsudku dostali podmínky.

VIDEO: David Rath v první reakci na verdikt Nejvyššího soudu

Video  David Rath v první reakci na verdikt Nejvyššího soudu  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

marlen52 ( 23. října 2017 16:46 )

on je jak Šeherezáda bude kecat a kecat jen aby nešel sedět ale já bych se s ním tak nesra..jednou ho chytili přímo při činu tak nevím kde je problem

sores ( 23. října 2017 14:21 )

Česko má nejvíce soudců a advokátů a právníků z celého světa dle statistiky. Ale soudí několik let jeden případ, to je fakt neskutečný a nemožný co se u nás děje!!! Rátth sedět stejně nepůjde jako Janoušek a Waiss a další vlivný!! jsme holt rozvojový cigánov jen Praha je stát ve státě s nejvyššími platy!!!

hanka666 ( 23. října 2017 12:59 )

Rath měl už sedět dávno. Ale s ním pochopitelně i další loupežníci. Ale nějak nám sešel

lalia ( 23. října 2017 11:49 )

Originál odposlechy by měly platit vždycky a všude.Je to přímý důkaz.Zavrhuje to jen ten,kdo nemá čisté svědomí.

moiaza ( 23. října 2017 11:40 )

To je tak, když gauner toho moc ví na politiky. On ten pán Dráth moc dobře ví, že je darebák. Ale zároveň toho také moc ví. A v tom je zakopaný pes. Ne a ne ho odsoudit. Toho on pán zlodějíček využívá dokonale.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa