Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Paskvil a lež, nebo se EET osvědčila? V Senátu se hádali politici s podnikateli

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. července 2017
13:10

Zrušit elektronickou evidenci tržeb, nebo ji nechat v platnosti? O tom debatují v Senátu politici se zástupci ministerstva financí a zástupci podnikatelských organizací. Na stranu EET se postavila z Hospodářská komora nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu. Proti evidenci se naopak ostře vymezila Asociace podnikatelů a manažerů nebo Asociace živnostníků.

„Zjistil jsem, že mám před sebou něco, co je tak hrozné, že musím jít proti tomuto zákonu,“ popsal první setkání se zákonem v době jeho přípravy předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek, nejhlasitější odpůrce systému v debatě. Zákon označil za paskvil a vyjádření ministerstva financí za lež. Slibovanému přínosu do státní kasy, který by měl být 18 miliard ročně, se vysmál.

VIDEO: Komentář Radomila Bábka po jednání

Rezort zastupovala náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. „K omezení provozu nebo komfortu pro zákazníky nedošlo. Systém funguje, byly zaevidovány dvě miliardy tržeb v hodnotě stovek miliard. Byl to obrovský projekt, poprvé v dějinách jsme uvedli něco takového v život,“ řekla. Po jednání doplnila, že Bábek by měl doložit, o jakých konkrétních lžích mluví.

Jiří Fojtík z Generálního finančního ředitelství pak informoval, že úřad provedl v rámci EET 48 tisíc kontrol. Problémy mělo kolem 15 % podnikatelů, tedy přes sedm tisíc z nich. „Většina podnikatelů se s tím v uvozovkách smířila, uměla si s tím poradit,“ poznamenal k hodnocení zákona, který je pro vybraný segment podnikatelů účinný už osm měsíců.

Senát se hodnocení dopadů a nákladů EET věnuje proto, že na stole petičního výboru leží protest proti systému, který podepsalo na 13 tisíc lidí. Podle jednoho z organizátorů petice Ivo Hucla už je ale nyní podpisů přes 20 tisíc. „Pomohlo to jen velkým firmám, sleva na dani je nedostatečná,“ shrnul některé z připomínek.

Schillerová měla být nástupkyní Babiše v čele rezortu. Premiér Sobotka to ale odmítl. Schillerová měla být nástupkyní Babiše v čele rezortu. Premiér Sobotka to ale odmítl. | ČTK/EPA/Reu

Jaký reálný dopad mělo zavedení evidence na často jediné obchody v malých vesnicích, není podle Svazu měst a obcí dosud jasné. „Svaz zaujímal neutrální stanovisko, protože obce a jejich příspěvkové organizace se podařilo ze zákona vyjmout. Středobodem našeho zájmu je činnost místních spolků, například dobrovolných hasičů,“ prohlásil Zdeněk Mandík z legislativní a právní sekce Svazu.

„Svaz nemá žádnou evidenci, kolik provozoven končí nebo kolik jich požádalo o podporu v této souvislosti,“ doplnil.

Petiční výbor Senátu bude muset k petici pro EET zaujmout stanovisko a vzhledem k počtu podpisů se bude protestem zabývat i senátní plénum. Nejbližší zasedání je v polovině srpna.

VIDEO: Komentář jednoho z organizátorů petice

Místopředseda senátního hospodářského výboru Pavel Štohl (BEZPP) závěrem naznačil, že v rámci výboru zřejmě vznikne pozměňující návrh zákona či novela. Týkat by se měla především vyjmutí menších podnikatelů z povinnosti evidovat tržby. K tomu Schillerová poznamenala, že ministerstvo je změnám otevřeno, případná podpora by závisela na konkrétním znění.

Chorvatsko: Dříve odpor, dnes má EET podporu

Ministerstvo financí opakovaně informovalo, že za vzor při tvorbě systému si vzalo Chorvatsko. Debaty se proto zúčastnil také zástupce chorvatské velvyslankyně Boris Belanić. „Proces fiskalizace u nás probíhá delší dobu, máme tedy už nějaká čísla. Například co se týká segmentu restaurací a ubytování, tak v roce 2013, prvního roku po zavedení, došlo k nárůstu příjmu o 40 %,“ řekl na úvod.

I v Chorvatsku byl při zavádění velký odpor. Existovaly skupiny lidí, které se snažily manipulovat veřejným míněním. Možná vás překvapí, že jednou z nich byli právníci. Silná politická vůle ale zajistila schválení. Za čtyři roky od implementace je veřejná míra podpory 94 % podle nezávislého průzkumu,“ dodal s tím, že zatímco v Zábřehu nedostal ručně psanou účtenku už ani v roce 2012, ještě v roce 2015 v Praze ano.

amd.zeleny ( 27. července 2017 09:18 )

Úroveň diskuze se zhroutila na hulvátství a méně inteligentní nesmyslné kokty.Tito blbové by si měli najít nějaký jim odpovídající prostor pro své, rádoby,myšlenky.

zednik ( 26. července 2017 18:59 )

Blbečku, nám nějaké zdražení nevadí, nás těší, že budeš muset konečně platit daně.

zednik ( 26. července 2017 18:56 )

Nenáviděné EET je těmi co kradli a chtěli by v tom pokračovat. Já takového živnostníka chápu, musí to být děsný, nosit si domu za pouhé odpolene pjéťo a muset ho zdanit. A tak krásně to přitom celá desetiletí šlapalo, nikdo na nic nepřišel, vše bylo promakané, nasmlouvané, kamarádsky dohodnuté a teď tahle elektronická bomba

anna1234 ( 26. července 2017 17:09 )

.. mně by zajímalo jaká je vůbec pravděpodobnost výhry, vzhledem k obrovskému!!! množství vydaných účtenek za dané období. Ale věřím, že někteří Babišovci budou velice snaživí.

jihlavanka ( 26. července 2017 13:49 )

Kdyby duchovní otec EET viděl, jak funguje v praxi (v restauraci, kam chodíte pravidelně na oběd, nebo v bufetu, kam se každý den stavujete na pivo, když jedete na kole)- spáchá sebevraždu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa