Členové antikonfliktního týmu nemají žádné zvláštní pravomoce, před zákonem to jsou běžní občané. Jejich úkolem je prý především vysvětlovat lidem, že se v některých lokalitách Prahy 1 nesmí na ulici pít či že je třeba zde dodržovat noční klid. Dbát by měli také na veřejný pořádek.

„Cizinci asi v 90 procentech reagují kladně, říkají, že třeba o zákazu pití alkoholu nevěděli. Ale mnoho lidí se snaží naopak konflikt vyvolat. Hlavním pravidlem je pro ně nenechat se vyprovokovat,“ řekl Blesku radní Prahy 1 Ivan Solil.

Proč se členové týmu tedy nerozdělí do menších skupinek, aby nepůsobili tak výhrůžně? „V ulicích Dlouhá, V Kolkovně jsou davy, kde je třeba sto dvě stě lidí, tam když půjdou dva lidé, tak nic nevyřeší, ten dav si jich ani nevšimne,“ tvrdí Solil.

V sobotu večer byl Blesk u toho, když tým vyrazil do ulic noční Prahy. Jeho členové se však věnovali spíše menším skupinám mladých lidí, které na ulici popíjely alkohol či seděly na zemi. Větší hlučící davy tolik neřešili.

Pokud situace nejde řešit vysvětlováním, musí členové týmu zavolat strážníky nebo policisty. „Sami zasahovat nesmějí, to by bylo protiprávní,“ vysvětlil radní Solil.

„Oznámení členů tohoto týmu je pro nás stejné jako jakéhokoli jiného občana,“ uvedla pro Blesk strážnice Michaela Teplá. Dodala, že se sami zaměřují na dodržování veřejného pořádku okolo restaurací. „Neevidujeme žádné hlášení, ve kterém by tento antikonfliktní tým figuroval,“ uvedl pro Blesk policista Tomáš Hulan.

Antikonfliktní tým sestavila bezpečnostní agentura, kterou vybrala Praha 1 na základě vyhlášené soutěže. Vznikl jako reakce na obavy obyvatel, že s nástupem zákazu kouření vzroste v ulicích Prahy 1 v nočních hodinách hluk a nepořádek.

Podle radního Solila je složen z 12 mužů, kteří mluví několika jazyky a mají absolvované psychotesty. A kdo dohlíží na tuto skupinu? „Jednak oni sami mají svého styčného (koordinátora, pozn. red.) a každý den je s nimi i někdo od nás,“ uvedl Solil.

Fotogalerie
31 fotografií