Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman na vozíku zdržel i Putina. Unavený prezident v Číně často hledal oporu

Autor: simao, ČTK - 
17. května 2017
07:40

Hůlka jako povinná výbava, opora v bodyguardech nebo šéfovi hradního protokolu Miroslavu Sklenářovi. Při návštěvě Číny, kterou Miloš Zeman ve středu završí v Šanghaji, byla na prezidentovi několikrát znát únava. Okolí mu muselo často pomáhat při chůzi a při společné fotografii státníků na summitu k Hedvábné stezce na něj ostatní politici včetně Vladimira Putina museli čekat, než jej k místu focení přivezl vozík. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka je důvodem náročný program.

Únava byla na Zemanovi viditelná především první dny po příletu do Pekingu. Zeman na šestidenní cestu do Číny odjel přímo z návštěvy Libereckého kraje.

Ke konci pracovního dne mu ochranka a spolupracovníci museli pomáhat při chůzi výrazněji než jindy. Únava byla na prezidentovi znát i ve tváři. Na znavenost po letu upozornilo i video čínské televize CCTV, která Zemana zabírala při vystupování z letadla na pekingském letišti.

Podívejte se, jak světoví státníci museli čekat na českého prezidenta: 

Video  Prezidenti Číny a Ruska čekali, až přijede Zeman. Kvůli bolesti nohou ho dopravili na vozíku  - CCTV, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Ovčáček: Leckterý mladší politik by skončil v nemocnici

Prezident při sestupování po schodech z letadla zavrávoral a musel se chytit zábradlí. Ovčáček ČTK řekl, že za únavu může náročný program posledních dní, kdy Zeman po jmenování generálů 8. května odjel na návštěvu Libereckého kraje a po skončení cesty odletěl 11. května do Číny.

VIDEO: Problémy Miloše Zemana při vystupování z letadla

Video  Prezident Miloš Zeman zavrávoral při výstupu z letadla.  - alp
Video se připravuje ...

Během prvních tří dnů v Číně se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, účastnil se několika jednání s představiteli čínských firem a úřadů, finančního fóra, summitu k projektu Hedvábná stezka a potkal se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Leckterý mladší politik by při takovém vytížení skončil hospitalizován,“ řekl Ovčáček. Zeman svůj program při nedělním setkání s českými novináři okomentoval připomenutím slov někdejšího premiéra Petra Nečase.

Zeman „dřel jako kůň“

Nečas svého času vysoké odměny pro šéfku svého kabinetu a svou pozdější manželku Janu Nagyovou vysvětlil tím, že dřela jako kůň. „Já nejsem Jana Nagyová, ale včera jsem také pracoval jako kůň,“ řekl prezident.

Ovčáček se Zemana zastal i ve středu. A na dálku namířil další výtku k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). „Pan prezident tvrdě maká ve prospěch ČR, ve prospěch občanů. Na domácím poli i v zahraničí. Do toho řeší chaos vyvolaný B. Sobotkou,“ napsal hradní mluvčí na Twitteru.

Zeman trpí cukrovkou a polyfunkční neuropatií, což je porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů. Prezident má problémy s chůzí, do schodů mu musí výrazně pomáhat okolí a na delší vzdálenosti ho často převáží golfový vozík.

Čekání na Zemana

Takový moment v Pekingu zaznamenala i čínská televize CCTV při společném focení státníků na konferenci o Hedvábné stezce. Téměř tři desítky politiků se k místu pořizování fotografie vydaly z jednací haly pěšky.

Pro českého prezidenta byla ale vzdálenost příliš velká a na místo ho proto odvezl vozík. Na záběrech je vidět, že ostatní politici, včetně čínského či ruského prezidenta, museli na příjezd Zemana několik desítek sekund čekat.

VIDEO: Zatím si vystačím s hůlkou, říkal o své chůzi na nemocných nohách český prezident letos v březnu v pořadu S prezidentem v Lánech, poslechněte si ho.

Zeman ve středu zakončí svou šestidenní návštěvu Číny v Šanghaji. Setká se nejprve s primátorem přímořské megapole Jing Jungem, poté se zúčastní semináře o cestovním ruchu a investicích. V programu má také setkání se zástupci letecké společnosti China Eastern a finanční a energetické firmy CEFC.

Závěr čínské mise

Během schůzky se šanghajským primátorem bude podepsáno několik memorand mezi českými a čínskými úřady či firmami. Dvě by se měla týkat zdravotnické oblasti. Podepsána má být také dohoda o navázání partnerství mezi Prahou a Šanghají. Tu koncem dubna odsouhlasili zastupitelé hlavního města.

Praha má již partnerství s Pekingem. To, na rozdíl od chystané spolupráce se Šanghají, vyvolalo kontroverze, protože zmiňuje uznání jednotné Číny. Při semináři o turistickém ruchu se bude nepochybně mluvit o stoupajícím počtu čínských turistů, kteří míří do České republiky, a při setkání s vedením aerolinek China Eastern o zřízení další letecké linky mezi Prahou a Čínou.

VIDEO: Zeman mluvil v Číně s redaktorkou Blesku o Kajínkovi

hejpockej ( 5. června 2017 05:47 )

a koho bys chtel za presidenta? Zdatnyho dementa co nas zaproda Bruselu a frau Merkler? PO Zemanovi budou uz jen Havliste a SObotkove.

hejpockej ( 5. června 2017 05:44 )

budte radi za Zemana, jinej by Vas uz davno zaprodal a nechal zaplavit slimakama, koho by jste chteli? SObotku? CO by sem natahal migranty? Vsak to vsechno s novym presidentem prijde, bohuzel. Uzivejte si Ceska dokud existuje. Az nebude Zeman, tak kazdej dalsi poleze Bruselu do zadku.

rego- ( 18. května 2017 20:10 )

Čím to,že jsem takové primitivní hovado.........???????Jo už vim,jsem zdenekk ...

..krakonos500 ( 18. května 2017 07:53 )

My zloději, křiváci a ostatní levicová pakáž to děláme běžně.

mathony ( 18. května 2017 07:16 )

 doufám že měl ovace a slávu jak to udělal čínanovi v Praze a doufám že to někdo nafotil aby nám to předvedl určitě to nestálo tolik co zato dal náš stát zato nás ty výjezdy stojí peníze které by se hodily pro nemocné děti a ne na žranice po kterých dělá zeman jen ostudu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa