Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vystřídá Zemana na Hradě Drahoš? Šéf Akademie věd sbírá podporu lídrů stran

Šéf Akademie věd Jiří Drahoš by se mohl postavit Miloši Zemanovi v prezidentské volbě.
Šéf Akademie věd Jiří Drahoš by se mohl postavit Miloši Zemanovi v prezidentské volbě.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
3. února 2017
11:55

Kdo se postaví Miloši Zemanovi, pokud se rozhodne znovu kandidovat? To je otázka, se kterou si lámou hlavu už několik měsíců Zemanovi odpůrci. Odpovědí by mohl být šéf Akademie věd Jiří Drahoš, který o kandidatuře začal vážně uvažovat. Informovala o tom páteční Mladá fronta Dnes.

Rozvážný diplomat, který nemá rád pojmy jako pražská kavárna, vážně uvažuje o tom, že by se postavil Miloši Zemanovi. Chce být jeho opakem, ale žádným Antizemanem. „Velmi vážně o tom uvažuji,“ řekl Jiří Drahoš nejednou.

I když se ještě nerozhodl, podporu už má. „Pan Drahoš je velmi seriózní člověk s velkým rozhledem, kterého si vážím,“ mluví o Drahošovi s úctou předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Opatrně si ale přeje, aby Drahoše podpořila jeho sociální demokracie.

„Působí na mě velmi dobrým dojmem, prezidenta jeho typu bych si přál,“ souhlasí také předseda STAN Petr Gazdík. Proti by nebyl ani šéf lidovců Pavel Bělobrádek nebo čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Jejich strany ale možná i přesto postaví do prezidentských voleb své kandidáty. Jasno ještě není.

Podle listu si ale jméno Jiřího Drahoše vede v neoficiálních debatách velmi dobře. Záležet bude ale především na tom, zda do voleb znovu půjde stávající hlava státu. Podle neoficiálních informací zřejmě ano.

Co by měl Drahoš se Zemanem společného?

Cesty do krajů a amnestií poskrovnu. To by zřejmě byly dva body, ve kterých by se Drahoš se Zemanem podobali. Kancléř bez prověrky by u Drahoše ale místo neměl. „Do 24. března jsem v pozici předsedy Akademie věd a do té doby také sedím na jedné židli,“ nechce Drahoš předbíhat.

„Poté, co v médiích proběhlo, že zvažuji kandidaturu, dostal jsem řadu e-mailů. Drtivá většina z nich mi vyjadřovala podporu. Ale je to jen určitý vzorek, který samozřejmě nemůžu přeceňovat,“ popsal akademik s tím, že nečeká na konec mandátu v čele Akademie věd, aby oznámil kandidaturu. „Definitivně rozhodnut skutečně nejsem,“ říká skálopevně.

„Prezident by měl lidi spojovat a ne rozdělovat. Měl by to být někdo, kdo v této komplikované době bude posilovat sebevědomí národa i tím, že nebude stavět jeho jednotlivé skupiny uměle proti sobě. Dále je velmi důležité, aby se prezident obklopoval věrohodnými lidmi,“ míní a narazil tak jak na pojem pražská kavárna, tak na kancléře Vratislava Mynáře. Na rozdíl od Michala Horáčka by Drahoš sbíral peníze na kampaň formou transparentního účtu pro své podporovatele.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
ramsesss ( 9. března 2017 22:13 )

Pane Drahoši, velmi Vám fandím !!! Odstraňte tu mafii z hradu....

melindala ( 6. února 2017 23:44 )

Zeman jedine Zeman, kdyby nekandidoval tak Drahos, porad lepsi nez vexl Horacek.

sensadrak ( 3. února 2017 16:01 )

Univerzitní profesor Jiří Drahoš je světově uznávaný vědec a kultivovavaný člověk, který by nás důstojně reprezentoval. Samozřejmě, nic pro nevzdělanou lůzu.

hejhej ( 3. února 2017 15:35 )

Pokud Drahoše podporuje ňouma Gardík, dementní a uslintaný K.D nebo všehoschopný Bělobrádek tak už předem vím, že toho pána volit nebudu.

ivan604 ( 3. února 2017 14:18 )

Pokud bude kandidovat Zeman, je zbytečné nominovat jiné kandydáty. Ten bude mít tak obrovskou podporu obyčejných lidí, že jakýkoliv jiný kandidát nemá nejmenší šanci uspět. A navíc - Zeman je osobnost (i když problematická) a žádný jiný kandidát mu nesahá ani po kolena !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa