Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr dostal v Súdánu 20 let. Monstrproces jako za komunistů, říká rodinný přítel

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. ledna 2017
05:20

Čech Petr Jašek dostal u súdánského soudu 20 let za špionáž i protistátní činnost, jeho rodina to nese těžce. Rodinný přítel Daniel Raus označil verdikt za podobný, jaké padaly během monstrprocesů komunistů v Československu. Do Súdánu se chystá diplomatická mise ministerstva zahraničních věcí, tlakem na Súdán chtějí pomoci případně i politici v Bruselu. Docílí milosti pro odsouzeného českého misionáře?

„Je to špatná zpráva, byla jakási naděje, že přece jen by mohli být ti obvinění osvobozeni tak, jako byl osvobozen jeden z nich. Jediná naděje v tuto chvíli spočívá v diplomacii, v tom, že česká diplomacie vyjedná vydání Petra Jaška do ČR,“ řekl Blesk.cz přítel rodiny Petra Jaška Daniel Raus.

Českého misionáře, kterého zná přes Jaškovu sestru, poznal již v době studií. Později se seznámil i se samotným Jaškem.

„Je to samozřejmě výsledek monstrprocesu, který nemá žádný reálný základ, je to obdoba podvracení republiky v 50. letech u nás. Výsledek je ale svým způsobem očekávaný, i když ta sazba je velmi vysoká,“ poznamenává Raus.

Vysoká sazba padla v Jaškově případě i kvůli tomu, že byl Čech uznán vinným ve všech bodech obžaloby – včetně špionáže. „To je naprostý nesmysl, stejně jako financování opozice. On tam vezl dar na léčbu studenta jménem Ali Omer, který byl zraněn, a ten student dokonce u soudu vypovídal a potvrdil to. Je to vykonstruovaná záležitost,“ odmítá Raus odsouzení Jaška za špionáž.

O studentovi Alim Omerovi se měl Jašek dozvědět na mezinárodní konferenci v Egyptě od súdánského pastora Abduraheema, jednoho z obviněných. Ten mu pomohl zorganizovat setkání, na kterém měl Jašek odevzdat šek na Aliho léčbu. Křížovému výslechu se zraněný student měl podrobit u soudu 14. prosince, obžaloba tvrdila, že peníze od Jaška šly na financování protistátní činnosti.

Drsná zpráva pro Jaškovu rodinu

Pro Jaškovu manželku a zbytek rodiny nyní jde samozřejmě o krušné momenty. „Je to velmi těžké, emocionální. Jakkoliv doufáme, že česká diplomacie uspěje ve věci vydání Petra Jaška, tak tohle samozřejmě není jednoduchá věc, je to velmi těžká zpráva,“ podotkl přítel Jaškovy rodiny.

Podle Rause se tak nyní veškerá naděje upíná k české, případně evropské diplomacii. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) verdikt komentoval pro Blesk.cz rozhořčeně. Podle něj je obrovsky nespravedlivý.

„Absolutně s rozsudkem nesouhlasím, považuji ho za nesmyslný. Se svými kolegy a diplomaty, se kterými jsem v kontaktu, udělám vše pro to, aby se Petr Jašek vrátil co nejdřív do České republiky ke své rodině,“ říká Zdechovský.

Tvrdý trest pro Čecha: Přijde milost súdánského prezidenta?

Do Súdánu, se kterým jednala v minulosti již i vysoká komisařka pro OSN Federica Mogheriniová, však zamíří především česká diplomatická mise z ministerstva zahraničí - nejprve náměstek, případně rovnou ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Věřím, že tato diplomatická mise může přinést ovoce v tom, že súdánský prezident může panu Jaškovi udělit milost, případně ho mohou poslat do České republiky, aby si trest odpykal v ČR. To je klíčová věc. Bez toho se Petr Jašek ze súdánského vězení prostě nedostane,“ upozorňuje Zdechovský.

O možnosti toho, že by Petra Jaška nejprve odsoudili, ale poté by Čech mohl dostat milost, mluvil ve studiu Blesku nedávno a před vynesením verdiktu súdánského soudu i arabista Petr Pelikán, bývalý súdánský konzul v Česku a nevlastní bratr ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

V minulosti se přitom Zdechovský nechal slyšet, že se Jaškův stav zhoršil, Zaorálkovo ministerstvo zahraničí to však popřelo a jeho mluvčí Michaela Lagronová tvrdí, že je Jašek v „relativně dobré fyzické i psychické kondici“.

„Podmínky súdánského vězení nejsou, nebyly a nikdy nebudou ideální. Jeho stav je v rámci možností stabilizovaný, ale není nikterak výborný. Pevně věřím, že i pomocí evropské diplomacie se dosáhne toho, aby Petr Jašek nyní trávil svůj čas v těch nejlepších možných podmínkách, jaké súdánský vězeňský systém umožňuje,“ dodal pro Blesk.cz Zdechovský.

Zaorálek: Skutky, ze kterých je viněn, nebyly spáchány

Naději na to, že soud skončí opačným výsledkem, dalo nedávné propuštění reverenda Kuwy Shamala, což byl jeden ze čtyř v prosinci 2015 zadržených mužů. Soud v Chartúmu uvedl, že proti súdánskému pastorovi nebyl dostatek důkazů.

Proti českému humanitárnímu pracovníkovi Jaškovi se však patrně důkazů našlo dost. Krajní možností byl za jeho obvinění trest smrti, české velvyslanectví v Káhiře, pod které Súdán spadá, však odmítalo, že by skutečně hrozil. Na podporu Jaška pak vznikla i internetová petice, kterou podepsalo 385 tisíc lidí. Její organizátoři ji odevzdali v OSN. 

Odsouzení za účast v bojích proti režimu a špionáži však odmítá i ministr zahraničí Zaorálek. „Jsme přesvědčeni, že soudní rozhodnutí ve skutečnosti není opodstatněné, protože skutky, ze kterých je viněn pan Jašek, nebyly spáchány,“ řekl Radiožurnálu.

„Jsme velmi rádi, že je sám ministr Zaorálek odhodlán ujmout se toho. Nevíme nic, nemáme žádnou zprávu o tom, jak se cítí, nemáme ani žádnou zprávu o jeho zdravotním stavu,“ reaguje na Zaorálka rodinný přítel Jaškových Raus.

taktone ( 31. ledna 2017 15:32 )

Je mi ho líto, ale na druhou stranu. On nevěděl že jede mezi muslimy? Proč nebo co ho vedlo do takové země vždyť pokud chtěl někomu pomáhat máme tady v ČR tisíce potřebných. Můj závěr zní jak je CYP chuj s nim a ještě leze s pyskem mezi muslimské kurvy když je ženatý to ta jeho baba neměla rozum že mu nic neřekla? A ostatní rodina mu na rozum taky nic neřekla a teďka bečej a budou tam jezdit politici orodovat a zas budem vykupovat někoho kdo je pitomý

krtekzhor ( 30. ledna 2017 11:18 )

jen magor múže letět do takové pr-dele a jen kre-tén může dát prachy na takové opice

janejaneja ( 30. ledna 2017 10:38 )

Jít v dnešní době pomáhat do Sudánu může jen cv+ok. Musí teda počítat s tím, že se už také možná nevrátí zpět do své vlasti. Měl by nést důsledky se vším všudy. Pomáhat v prvobytně pospolné společnosti se nevyplácí.

joudajoudovy ( 30. ledna 2017 09:46 )

dalsi fakultativni vylet statnich uredniku, kteri se staraji o zadrzene i odsouzene cechy v cizine. skoda, ze tak nenahlizeji na porusovani zakonu v cesku? soudy by mely malo prace, veznice by zela prazdnotou, policie by dohlizela na klid v ulicich a statni kasa by usetrila za odskodne. kdyz lump, tak v zahranici nebo z hornich 10.tis. a jsi prim, ostatni maji smulu.

salto ( 30. ledna 2017 09:29 )

Je v cizí zemi, tak musí dodržovat tamní zvyky, zákony atd. To ovšem platí pro každého a to v jakékoliv zemi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa