Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pohřbí pamlsková vyhláška Mléko do škol? Jurečkův projekt nesplňuje pravidla

Autor: Jakub Veinlich - 
18. ledna 2017
05:39

Pamlsková vyhláška ministerstva školství vyhnala z řady škol zaběhnuté bufety. Děti si tak musejí nosit vydatnou svačinu z domova. Školy totiž nechtějí být vystavené sankcím, pokud by nabízené potraviny nesplňovaly přísná pravidla. A podobně může dopadnout i projekt Mléko do škol. Program má sice výjimku, ta ale trvá jen do konce července. 

Žáci na základní škole Bohumila Hrabala v Praze 8 si mohou kupovat krabičkové mléko s brčkem. Balení má 250 mililitrů. Ochucené stojí pět korun, neochucené čtyři. V rámci dotačního programu jim rodiče mohou koupit 16 kusů mléka na měsíc. Zatím ale jen do 31. července. Mléko totiž stejně jako slazené smetánky nesplňuje podmínky pamlskové vyhlášky z dílny ministerstva školství.

„Je potřeba snížení nezdravého prostředí ve školách a školských zařízeních. K prodeji bude možné nabízet a prodávat pouze potraviny odpovídající svým výživovým složením zásadám zdravé výživy,“ odůvodňuje ministerstvo školství potřeby vyhlášky. Ta začala naplno platit na všech školách s povinnou školní docházkou teprve 1. ledna.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) teď ale řeší, co s prodávaným mlékem od příštího školního roku. V současné době totiž nevyhovuje pamlskové vyhlášce, zároveň ale splňuje standardy Evropské unie.

Kvůli mléku bude nová vyhláška

„Mléko lze ve školách a školních zařízeních nabízet k prodeji do 31. července 2017. Po tomto datu je lze nabízet, pouze pokud splní požadavky stanovené tzv. pamlskovou vyhláškou,“ řekl ministr redakci Blesk.cz s tím, že se na tyto výrobky původní návrh vyhlášky vztahovat neměl a byl takto doplněn a upraven v rámci legislativního procesu. „Ministerstvo zemědělství návrh vyhlášky připomínkovalo, nyní se aktivně snaží o celkovou úpravu této vyhlášky,“ dodal Jurečka.

Nutná je ale dohoda s ministerstvem školství Kateřiny Valachové (ČSSD). To žádné pochybení na své straně nevidí. A podle informací redakce Blesk.cz to teď vypadá, že s úpravou vyhlášky nebude mít problém. Nová vyhláška, která by prodej mléka ve školách dovolovala i příští rok, už leží na stole k připomínkám jednotlivých ministrů.

„V souvislosti s takzvanou pamlskovou vyhláškou na ministerstvu zemědělství (Mze) aktuálně navrhují problematiku dotovaných produktů nově upravit ‚nařízením vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce a zeleniny, výrobků z ovoce, zeleniny a banánů, mléka a mléčných výrobků do vzdělávacích zařízení, a o změně některých souvisejících nařízení vlády‘ (předložen v prosinci 2016 do meziresortního připomínkového řízení). O vztahu k tzv. pamlskové vyhlášce se v materiálu MZe hovoří,“ reagovalo na dotaz Blesku, jak to bude s mlékem ve školách od 31. 7. 2017, tiskové oddělení ministerstva školství.

anna1234 ( 18. ledna 2017 13:29 )

.. přesně, a to svačiny připravované dětem doma, se dělají určitě večer, ráno na to není čas, takže druhý den není sváča nic moc. Měsíc bych tím Valachovou krmila a bylo by po vyhlášce.

amgal ( 18. ledna 2017 12:16 )

Co kdyby si Valachová přestala kupovat jídlo v práci a dělala si každý den svačiny ? To by se ji brzo přejedlo, každý den nějaký lepeňák nebo rohlík se šunkou. Ji se to vymýšlí kraviny, když má plné koryto rovnou pod nosem a ještě za pár korun.

anna1234 ( 18. ledna 2017 11:26 )

.. děti nemají jenom matky, ale i otce Já jsem se nadělala něco svačin a můžu říct, že jsem se vždycky těšila na prázdniny, že si konečně odpočinu od nekonečného vymýšlení co zase udělat, aby jsem se pořád neopakovala. Nevím proč by bufet nemohl být pro děti jako změna.

dzery ( 18. ledna 2017 11:06 )

Nosit svačiny do školy je normální ale to by matky musely trochu máknout.

gabreta ( 18. ledna 2017 10:46 )

Vych*caných lidovců je dost. Ale moudrýho, fakt neznám!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa