Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Škromach o inkluzi: Může to být fiasko, které stáhne celé školství

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. dubna 2016
05:02

Začlenění dětí s lehkým mentálním postižením do běžných základních škol, tedy takzvaná inkluze, se vrátilo na půdu Senátu. Seminář na toto téma zaštítil místopředseda horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD). Sám totiž o inkluzi zatím pochybuje, dokonce se z ní prý může stát fiasko.

„Problém je, že není dořešeno jednak zajištění financí, jednak odborných asistentů, kteří budou do budoucna pro ty školy dostupní,“ myslí si Škromach. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se přitom snaží právě tyto pochybnosti v posledních dnech rozptýlit. Je totiž dlouhodobě přesvědčena, že jí šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) peníze na inkluzi dát musí.

Škromach se navíc obává ještě dalšího efektu inkluze – odlivu dětí do soukromých škol. „Mohlo by to vést k tomu, že úroveň obecného školství by mohla jít skutečně dolů,“ míní místopředseda horní parlamentní komory, jinak známý svou zálibou v selfie. „Jestli to chceme zavést, a ta vůle tady je, tak je nezbytné vytvořit k tomu podmínky, jinak by to mohlo skončit fiaskem,“ dodal Škromach.

Inkluze je o dětském rozvoji, tvrdí dál ministerstvo

Zástupce veřejnosti, škol i organizací, kterých se inkluze dotýká, se snažili o výhodách inkluze přesvědčit náměstek ministryně Jaroslav Fidrmuc a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Klára Laurenčíková.

„Není to násilné přerozdělení. Mezi inkluzí a kvalitou vzdělávání je rovnítko,“ prohlásila například Laurenčíková s odkazem na zkušenosti ze zahraničí. Zároveň přiznala, že jedním z trojice důvodů zavádění inkluze jsou legislativní závazky Česka vůči EU.

„Cílem je, aby každé dítě mohlo rozvinout svůj potenciál podle toho, na co má,“ dodal také Fidrmuc s tím, že české školství bude díky inkluzi směřovat od skupinové výuky k individuálnímu vzdělávání.

Na diskuzi nicméně chyběli zástupci Asociace speciálních pedagogů (ASP). Podle Škromacha dorazit mohli. „Naopak by to bylo dobře, protože ta věc není jednoznačná,“ řekl pro Blesk.cz v telefonickém rozhovoru senátor, kterého zaměstnaly jiné povinnosti, proto se na semináři nakonec sám také neobjevil.

Podívejte se na další informace o inkluzi:

Video se připravuje ...
Další videa