Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zaorálek napsal do Kremlu: Neprodleně propusťte Savčenkovou

Autor: ČTK, kle - 
22. března 2016
19:59

Česká diplomacie vyzvala v úterý Moskvu, aby neprodleně propustila ukrajinskou důstojnici a poslankyni Nadiju Savčenkovou a umožnila její návrat domů, a to „s ohledem na humanitární důvody a přijaté mezinárodněprávní závazky“. Ministerstvo zahraničí v prohlášení odůvodnilo svou žádost naplňováním minských mírových dohod z loňského února, které ukládají bojujícím stranám propuštění všech vězněných osob.

Premiér Bohuslav Sobotka již v pondělí prohlásil, že řešením pro Savčenkovou by mohla být výměna zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem. „Podporujeme naplnění i té části minských dohod, která se týká výměny válečných zajatců, a to by podle mého názoru mohlo být řešení pro paní Savčenkovou,“ řekl Sobotka.

Ukrajina nabízí výměnu

Ruský soud v úterý poslal Savčenkovou, obžalovanou z účasti na vraždě ruských novinářů zabitých na východě Ukrajiny, na 22 let za mříže. Savčenková veškerá obvinění odmítá. Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl vyměnit Savčenkovou za dva Rusy zajaté v konfliktu na východě země. Moskva reagovala vyhýbavě.

„Jsem připraven předat Rusku dva ruské vojáky, zadržené na našem území kvůli účasti v ozbrojené agresi proti Ukrajině. Soud s nimi je v závěrečném stadiu. Hned poté jsem připraven cestou příslušných procedur zajistit jejich předání Rusku,“ řekl Porošenko. Zdůraznil, že nastal čas, aby ruský prezident Vladimir Putin splnil slib daný při jednáních s účastí německé kancléřky a francouzského prezidenta, že se Savčenková vrátí domů, což však před rozhodnutím soudu není možné.

Kreml na Porošenkovu výzvu reagoval vyhýbavě. „Ruská strana bude postupovat v přísném souladu s národní legislativou,“ řekl agentuře TASS prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. „O ostatním může rozhodnout jedině prezident. A jaké to bude rozhodnutí, zatím nelze říct,“ dodal.

Soudní proces:

cid2000 ( 26. května 2016 12:32 )

Zadolárek je především zrádce!!Tato fanatická lidská zrůda úmyslně zavraždila/navedla palbu na civilisty!Válečník je válečník,ať je z jaké koliv strany fronty,ale tato zrůda zabíjí úmyslně neozbrojené civilisty bez mrknutí a to bojovník nedělá(jen s.r.á.č.o.v.é ukro-nacisti/banderovci jako v Oděse)!!Je duševně dost labilní,problémová a nenávistná,podporující nacismus/banderovce za každou cenu!Žádná letkyně!Na to nemá buňky,schopnosti,byla návodčí palby na cíle,které ona uznala za vhodné!I na civilní úmyslně!Tohle udělat USA a zabít jim civilní novináře,občany tak tam ihned pošlou letectvo,letadlovou loď a demokraticky rozbombardují bez mandátu OSN!!!Měla a má podle lékařů sadistické sklony,niterně nenávidí muže,je homosexuální(lesba) a vůbec se „nemaže“ s muži a jejich bitím a mučením….Nekaje se za propuštění a druhou šanci,ale naopak ihned ohlásila s nadšenám další návrat na frontu vraždit co nejdříve proruské občany z paneláků nebo přímo Ruské občany za každou cenu!!Zde je výpověď kněze Svato-Nikolského chrámu Vladimír Mareckij, osvobozeného z Ukrajinského zajetí.Zázrakem přežil bestialitu, týrání a mučení nové „hrdinky“ Majdanu Savčenko.Zde jsou jejich slova:„Ona prostě nebila, ona mrzačila a ubíjela.Svázané na rukou i na nohou – mlátila trubkou, rozbíjela genitálie, zhášela cigaret y v jejich otevřených očích. Neustále přitom řvala: „Prodám tě na orgány jako tamty nebo tě rozstřílím na sr….!“„Když řeknu, že nás bili – tím nic neřeknu. Nás ubíjeli. Nás stříleli, nám lámali kosti, nás bili nejen rukama a nohama, ale i pažbami a vším, co jim přišlo pod ruku,“ – vzpomíná Mareckij.Podle jeho slov se obzvláštní brutalitou odlišovala Naděžda Savčenko, kterou tak aktivně brání kyjevská vláda. Libovala si ve své síle, osobně mlátila zajatce a pronášela u toho různé průpovídky. Kvůli výdělku navrhovala prodávat orgány zajatců, a když ostatní členové batalionu nesouhlasili vydávat zajatce na orgány, navrhla je tedy zabít,„aby se neutrácelo za dopravu do SBU“.A tohle zvíře

vlamore ( 23. března 2016 14:16 )

ÓÓÓ..jaký tys spravedlivý!!A co tak kopat za Kájinka,který si svoje už odseděl za svoje lumpárny a přitom nikoho nezavraždil..což ví hlavně naše *mafie*.Co my tam máme v tý vládě za bandu tupců,se jen tak nevidí.Kdyby vás, bando, mlátili od rána do večera,tak by to bylo pořád málo.

vlamore ( 23. března 2016 14:07 )

tramping:

marais ( 23. března 2016 11:22 )

ZAORÁLEK NAŘIZUJE propustit Savčenkovou, že RF porušuje minské dohody a já se ptám, jak je plní Porošenko a jak porušila lidské zákony Savčenková?

salto ( 23. března 2016 08:39 )

Kdysi takto komouši psali do USA (guvernéra tam tehdy dělal "jakýsi" R. Reagan) - ihned propusťte Angelu Davisovou. No a co se stalo - ho.no. Zaorálku historie se vyvíjí ve spirále, takže takovéto výkřiky do tmy jsou k ničemu a navíc se ti lidi smějou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa