Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministryně Šlechtová pochovala babičku a říká: Chci nové rakve i rubáše!

Autor: Eva Pospíšilová - 
3. listopadu 2015
20:36

Do boje za důstojnější odchod z tohoto světa se pustila ministryně Karla Šlechtová (38, za ANO). Impulzem byl pro ni pohřeb její babičky. „Musela jsem se i rozčílit,“ řekla k některým praktikám „funebráků“.

Babičku Šlechtová pochovala před nástupem na ministerstvo pro místní rozvoj. Protože v odpovědnosti jejího úřadu je i pohřebnictví, začala se tématem intenzivně zabývat.

Třináct let zůstával zákon o pohřebnictví v původní podobě. Teď je téměř hotova jeho novela, která má přispět k důstojnější poslední cestě. A to i pro lidi, kteří nemají žádné příbuzné, zemřou bez peněz a jsou pohřbíváni na účet obce.

„Jsem si vědoma, že se k novele povede ještě velká debata. Každému poslanci je ale jasné, že nikdo nechce být pohřben v papírové krabici,“ podotkla Šlechtová. Poukázala tím na fakt, že v současné době někteří nebožtíci neskončí ani „na prkně“, ale v rakvi z kartonu bez pevného dna. Nezřídka se pak stane, že tělo papírem propadne...

Nejsilnější diskuzi zákonodárců ovšem ministryně očekává kolem možnosti pohřbít dítě zemřelé do 22. týdne před narozením, které je dnes do váhy 500 gramů a velikosti 25 centimetrů odpadem a také tak končí.

„Většina žen, co jsem si zjišťovala, by chtěla nenarozené dítě pohřbít. V novele to přesto nebude povinné, ženy budou mít možnost volby,“ uvedla ministryně s tím, že na osud nenarozených dětí – zda pohřbít, či nikoli – by se nově měly dotazovat sestřičky.

Novela zákona, kterou by vláda měla dostat k projednání příští léto, počítá také s přísnější kontrolou a vyššími postihy pro pohřební služby a krematoria. Dohlížet na praktiky „pohřebáků“ by měly Česká obchodní inspekce i živnostenský úřad a hygiena.

jity ( 4. listopadu 2015 11:37 )

Ty také pálí, tak to máš vlastně jedno.

salto ( 4. listopadu 2015 09:34 )

Já bych chtěl spálit, ale mám spořivou ženu a mám strach aby mě nenechala hodit do kopřiv

kukuku ( 3. listopadu 2015 23:54 )

Aby Ti v těch akumulačkách neudělala stará kremaci.

majojo ( 3. listopadu 2015 23:37 )

Dej ji do přesýpacích hodin, aspoň budeš mít jistotu, že se nefláká.

eremita ( 3. listopadu 2015 23:32 )

Mrtvým je už fakt lhostejné, v jakém rubáši budou pochováni, a žádný zákon nezabrání funebráckým praktikám s přepoužíváním rakví, přeprodáváním květinové výzdoby a jinými čachry. Bude snad Šlechtová držet čestnou stráž nad každým smutečním obřadem, aby nedocházelo k podvodům a obohocování pohřebních ústavů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa