Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladé ANO zvolí nové vedení. Stávající šéfku znechutila média, tvrdí Babiš

Končící šéfka Mladého ANO Kateřina Reiblová společně s předsedou hnutí Andrejem Babišem
Končící šéfka Mladého ANO Kateřina Reiblová společně s předsedou hnutí Andrejem Babišem  (Autor: Facebook Mladého ANO)
Autor: Jan Kálal - 
23. července 2015
05:00

Energická, sympatická, usměvavá. Tak představoval vicepremiér Andrej Babiš (ANO) Kateřinu Reiblovou, která se 1. května postavila do vedení líhně nových politických nadějí, Mladého ANO. Ve funkci ale nevydržela ani čtvrt roku. Blesk.cz zjistil, že Mladé ANO má v sobotu volební sněm a Reiblová se tu o funkci ucházet už nebude. „Média ji dokonale znechutila, protože jí vyčítala střet zájmů,“ zmínil Babiš.

Prvomájová idylka skončila uprostřed léta. Bylo to na začátku května, kdy Babiš představil svěží vítr v plachtách svého hnutí, organizaci Mladé ANO sdružující lidi do 35 let se zájmem o politiku. Předseda si od nich sliboval pomoc s přípravou programu do krajských voleb i nové podněty. Do čela organizace se postavila 26letá plavovlasá kráska Kateřina Reiblová.

„Budu se maximálně snažit o to, aby se organizace vybudovala, jsme ale teprve na začátku. Chci ale, aby z toho byl spolek ambiciózních lidí, kterým není jedno, v čem žijeme,“ slibovala tehdy Reiblová, která pochází z Prahy. Tvrdila také, že do hnutí vstoupila zejména proto, že není zatížené minulostí.

Jenže pak to přišlo. Vládní koalice chtěla ve sněmovně prosadit změny v pojišťovnictví a na přetřes se dostalo i podnikání Babiše a jeho Agrofertu. Zda není předseda ANO ve věci nějak obchodně zainteresovaný, se ptal dokonce poslanec vládní ČSSD Ladislav Šincl. Vicepremiér výpady odmítal. Jenže jako „vedlejší produkt“ média upozornila na to, že právě Kateřina Reiblová pracuje ve společnosti Respect, která zajišťuje pojištění pro Agrofert.

„Asi vám neuniklo, že je v poslední době poměrně velký rozruch kolem předsedkyně naší organizace. Tento problém nemůžeme nechat bez komentáře. Na postupu Andreje Babiše a Kateřiny Reiblové není nic nemorálního, natož nezákonného. Jedná se zde o snahu zdiskreditovat celé hnutí a jeho veřejně činné zástupce, která není vedena pouze ze strany médií, ale bohužel i zevnitř naší organizace,“ objevilo se na facebookovém profilu s názvem Mladé ANO.

Na předsedu kandidují tři muži. Reiblová chybí

Teď má přijít změna, Mladé ANO podle informací serveru Blesk.cz tuto sobotu zvolí nové vedení. „Kandidaturu do této chvíle oznámili Tomáš Krátký, Tomáš Beck, Jan Ullmann. Kateřina Reiblová mezi nimi není,“ vypočetl zájemce o předsednický post mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

Proč chybí Reiblová? „Média ji dokonale znechutila, protože jí vyčítala střet zájmů. Přitom je to hloupost a nesmysl a já jsem vůbec nevěděl, jak se do hnutí dostala a jak byla zvolena,“ uvedl Babiš.

Na sněmu bude 49 delegátů, kteří by měli zvolit předsedu, 1. místopředsedu, tři další místopředsedy a pět členů předsednictva. Podmínkou je ale schválení revidovaných stanov.

Manažer Krátký chce zkrátit úvazek

Žhavým adeptem na nejvyšší funkci je nynější centrální manažer ANO Tomáš Krátký. Kritické hlasy zevnitř organizace, že by si chtěl k funkci pomoci dohodami s delegáty, Krátký striktně odmítá. Přiznává nicméně, že o svých ambicích už jednal přímo s Babišem.

„Je na mladých, koho si zvolí. Pan Krátký se mnou mluvil, že chce dělat zase regionálního manažera místo centrály,“ uvedl předseda ANO. „V případě, že by uspěl, sám požádal, aby pak došlo k okleštění jeho funkce tak, aby se mohl plně věnovat Mladému ANO,“ doplnil Vořechovský.

Centrální manažer ANO Tomáš Krátký má zájem stát se předsedou Mladého ANO Centrální manažer ANO Tomáš Krátký má zájem stát se předsedou Mladého ANO | Hnutí ANO

jerry ( 25. července 2015 20:15 )

Další Kočí.

emazers ( 24. července 2015 11:03 )

Jsme nezávislé lokální medium. Prosím kontaktujte nás.

lada.par ( 24. července 2015 07:53 )

Poskytnu, ale urcite ne Blesku

emazers ( 23. července 2015 19:47 )

Máte více informací ze zákulisí? Můžete nám je sdělit? Kontaktujte mě na emazers@centrum.cz

lada.par ( 23. července 2015 19:13 )

Ale muzeme tady uzavrit sazky jak to dopadne: predseda Kratky, 1.mistopredseda Komarek, ma cenu svolavat volebni snem, kdyz je vse jasne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa