Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ANO, šéfe! Faktickým vítězem voleb je Andrej Babiš! Sobotka to má nahnuté

Zatímco Andrej Babiš oslavoval, Bohuslav Sobotka se potil a příliš optimisticky nevypadal
Zatímco Andrej Babiš oslavoval, Bohuslav Sobotka se potil a příliš optimisticky nevypadal  (Autor: Foto Blesk)
Autor: simao - 
26. října 2013
16:47

Debakl pravice, totální propadák prezidentových oblíbenců SPOZ Zemanovců. Mimo hru i Zelení. Tak vypadá pohled mezi neúspěšné strany těchto voleb. Naopak u Andreje Babiše se již chladí šampaňské, ANO skončí druhé před komunisty! První místo sice obsadili sociální demokraté, jenže má to háček. ČSSD bude mít se sestavením vlády velké problémy! A bez Babiše se patrně nikam nepohne. Odnese to Bohuslav Sobotka?

Volební výsledky jsou neúprosné. ČSSD skončila daleko od vysněné mety 30% hlasů. Stěží přelezla 20%. A pod stranickým lídrem Sobotkou se prohýbá židle. Naopak důvod k širokému úsměvu má Andrej Babiš. ANO si zaslouží titul "skokana roku", je druhé před komunisty! Se ziskem jen o dvě procenta nižším, než vítězná strana. Spolupráci s ČSSD však Andrej Babiš nadále odmítá.

Propadákem roku je naopak volební zisk pravicových TOP 09 a ODS, které doplatily na skandály Nečasovy vlády. Slaví Tomio Okamura i KDU-ČSL, získali přes pět procent a zkompletují sedmičku stran, která jde do Sněmovny. Naopak smutek zavládl u Zelených, Svobodných, Pirátů, SPOZ Zemanovců a hnutí Hlavu vzhůru, které podpořil exprezident Klaus. Sen o Sněmovně se rozplynul. A vypadá to, že Klaus s Milošem Zemanem letos neměli příliš šťastnou ruku na vyjádření podpory. "Svým" stranám udělili spíš polibky smrti.

Sobotka před gilotinou

Do Sněmovny tak míří ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09, ODS, Úsvit a KDU-ČSL. "Požádali jsme voliče o silný mandát. Pokud bude takto roztříštěná poslanecká sněmovna, čekají nás v této poslanecké sněmovně obtížná vyjednávání," přiznal šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vytoužená hranice 30% hlasů a pohodlná stojedničková koalice s KSČM se mu však vzdalovala z dohledu během čítání hlasů čím dál tím více. Sobotka si ale nepřipouštěl, že by měl dopadnout jako Jiří Paroubek. Ten také dotáhl ČSSD k vítězství, díky slabému mandátu však odstoupil. V "kroužkovacích dostizích" přitom Sobotku na Jižní Moravě porazil místopředseda Michal Hašek. Nahradí právě on při jednání o vládě Sobotku?

Babiš spolupráci s ČSSD odmítl

Že koaliční vyjednávání však nyní budou velmi obtížná, potvrdil i během sčítání hlasů šéf ANO Andrej Babiš. "Neumím si představit při programu ČSSD, že bychom jí podpořili," uvedl ze svého volebního štábu. A odmítl spolupráci i s KSČM, TOP 09 a ODS. "V takto rozdělené straně, kdyby spolu někdo nejednal, tak by udělal velkou politickou chybu," varoval však Babiše Vojtěch Filip (KSČM). A Bohuslav Sobotka se po Babišových slovech pořádně orosil.

Kníže neví, co Babiš vlastně chce

V TOP 09 nebyla nálada příliš dobrá. Navzdory zisku několika procent navrch před svým bývalým koaličním partnerem ODS. "Když člověk dělá nepříjemné věci, tak je za to trestán," okomentoval neúspěch šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a poukázal na účast strany v neúspěšné Nečasově vládě. Koalici s ČSSD (prozatím odmítl), o ANO pak řekl: "Pořád ještě nevím, co on chce," dodal pak kníže k Andreji Babišovi.

Kartami může zamíchat Úsvit, vrací se KDU-ČSL

Do Sněmovny po delší odmlce míří KDU-ČSL a Pavel Bělobrádek zářil spokojeností. Stejně jako Tomia Okamury, které do poslaneckých lavic dotáhl hnutí Úsvit přímé demokracie. Ten potvrdil, že v případě zvolení složí mandát senátora. Perličkou přitom je, že do Sněmovny má namířeno i Miloš Babiš, člen Úsvitu, kterého voliči "vykroužkovali" z 8. místa středočeské kandidátky. tenhle prodejce aut však příbuzným Andreje Babiše není.

ODS čeká zeměstřesení?

"Je to zásadní, fatální porážka pro ODS. Já osobně jsem čekal lepší výsledek," přiznal současný šéf kdysi nejsilnější strany ODS Martin Kuba. "Strana bude muset diskutovat, kam dál. Jsou to jasné signály od voličů," dodal. V téhle chvílí prý neuvažuje o tom, že by sám dál na předsedu kandidoval a je přesvědčený, že ODS nyní musí odejít do opozice.

Zelení: Dostaneme aspoň 6 milionů na provoz

"Jsme samozřejmě zklamaní, nepřekročili jsme pět procent, Naše tři procenta však znamenají, že budeme moci pokračovat ve své práci," upozornil šéf Zelených Ondřej Liška. Na rozdíl třeba od bloku Hlavu vzhůru se zelení dostali přes 3%, které zajišťují státní příspěvek 6 milionů ročně na provoz. Výsledek voleb Liška označil za "zoufalý a tragický".

SPOZ Zemanovci mimo hru!

To oblíbená strana prezidenta Zemana SPOZ Zemanovci se od začátku sčítání pohybovala hluboko v poli poražených. Nebojovala ani tak o pokoření hranic pěti či tří procent... Nakonec se třásla o dosažení 1,5%, aby jí byla vyplacena stokoruna za každý získaný hlas. Za SPOZ přitom kandidovala i řada ministrů současné úřednické vlády. Tenhle volební výsledek si však za rámeček nedají.

nabellavf ( 27. října 2013 17:20 )

nabellavf ( 27. října 2013 17:19 )

nabellavf ( 27. října 2013 17:16 )

nabellavf ( 27. října 2013 17:13 )

nabellavf ( 27. října 2013 17:11 )

Snad se ten černej scénář nenaplní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa