Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman promluvil o rakvi na obzoru a měření teploty. Kate vyměnila Anglii za Česko

Autor: sab, vr, vei - 
5. dubna 2020
13:30

Koronavirus změnil život i prezidentské rodině. Dcera prezidenta Kateřina Zemanová, která dříve žila v Anglii, se tam kvůli omezením nemohla vrátit. Teď společně žijí v areálu Pražského hradu v Lumbeho vile. Tam s nimi pobývá i prezidentova více než osmdesátiletá tchyně. Prezidentu Miloši Zemanovi pro jistotu měří teplotu, příznaky koronaviru ale nemá a testy tedy dosud podle svých slov nepodstoupil.

V hodinovém rozhovoru pro Blesk prezident Miloš Zeman prozradil i to, jak se on sám chrání proti možné nákaze koronavirem. Je totiž také pravdou, že český prezident spadá do kategorie nejvíc ohrožených osob. To zejména kvůli vysokému věku i některým zdravotním neduhům z minulosti a také kvůli tomu, že je kuřák.

„Máte o sebe strach?“  zeptala se prezidenta moderátorka pořadu Vera Renovica. "Ne,“  odpověděl jasně pětasedmdesátiletý prezident.

„V sedmdesáti pěti letech musí každý člověk počítat s tím, že na obzoru už je hezká rakev, ale zatím se cítím zdravotně poměrně dobře a přiměřeně svému věku,“  zhodnotil.

„Zdravotní péče o moji osobu v současné době neexistuje a to z toho důvodu, že nemám žádnou nemoc,“  poznamenal s poděkováním profesorovi Zavoralovi, který se o něj dříve staral. Kromě bolavých nohou Zemana teď nic netrápí.

„Ty bolavé nohy u člověka, který dřív ušel alespoň těch dvacet kilometrů na horách, ne že by to bylo moc, ale dvacet kilometrů a dneska neujdu ani kilometr,“  postěžoval si Zeman. Ten v minulosti také rád jezdil na běžkách. „Teď jsem se postavil před rokem na běžky a upadl jsem, protože mě zradily nohy,“  vzpomněl prezident.

Testovat se nenechal a vynadal Nejedlému

Testy na koronavirus prezident podle svých slov zatím nepodstoupil. „Samozřejmě kdybych měl jakékoli příznaky, tak se objednám,“  avizoval s tím, že jeho okolí je preventivně vyšetřeno.

„Včera v devět hodin ráno na Hradě, podstoupili test i členové expertního týmu, o němž jsme mluvili," dodal. „Pro informaci vašich diváků, pokud je to náhodou zajímá, měří mně pravidelně teplotu, teplota je 36,9,“  zkonkretizoval Zeman. Nákaza podle něj nebyla prokázána u nikoho z jeho okolí. „Nebyla, to bych se dověděl,“  řekl prezident.

Řeč se tak v pořadu S prezidentem v Lánech stočila i k tomu, že prezidentův ekonomický poradce, který se jednání také zúčastnil, Martin Nejedlý v minulosti nedodržel nařízenou karanténu po návratu z Číny.

„Samozřejmě vynadal jsem mu,“ řekl prezident a dodal: „Byl to rozhovor na čtyři oči a myslím si, že Martin nikdy v životě tuto chybu opakovat nebude.“ Podle prezidenta bylo toto jednání „velmi drsné“ .

Kate musela zůstat v Česku

Jedna z divaček také položila dotaz týkající se dalšího prezidentova spolupracovníka, konkrétně Vratislava Mynáře. Podle informací z médií může k prezidentovi jen on. „Copak vy nemáte manželku a dceru, že je úplně upozadil? Prosím, řekněte nám, že jsou obě v pořádku a s vámi,“ napsala do redakce důchodkyně Markéta Novotná.

„Obě jsou v pořádku, jsem s nimi v pravidelném kontaktu, dcera už měla odjet do Anglie, ale protože lety byly zakázány, tak je zatím tady,“ nastínil Zeman. Mynář podle něj mluvil pouze o zaměstnancích prezidentské kanceláře.

První dáma Ivana Zemanová a první slečna Kateřina Zemanová se nyní nacházejí v Lumbeho vile. „Jako první dáma má některé společenské povinnosti,“ dodal prezident a promluvil také o synovi, který jako lékař a biochemik působí ve Fakultní nemocnici v Ostravě.

„Nedávno jsem s ním telefonoval, říkal že je v naprostém pořádku. Takže díky Bohu, musím to zaklepat, moje rodina včetně mě samotného nebyla nakažena," prozradil prezident a dodal: „My máme v Lumbeho vile ještě maminku mé ženy, ale já ji neříkám tchýně, já jí říkám babičko. A ta je také, třebaže jí je přes osmdesát let, ve zdravotním pořádku.“

O aktivitách své manželky prezident promluvil v souvislosti s činností bývalé první dámy Dagmar Havlové. Ta aktivně pomáhá, ušila už stovky roušek. „Upřímně řečeno, já detaily neznám, říkal jsem, že plní společenské povinnosti, o které ji Hrad požádá. A to je organizace nejrůznějších akcí, které se na Hradě konají, ať už to jsou výstavy, kulturní akce a podobně,“ popsal, jakou práci obvykle první dáma dělá.

Prezident sám posílá 60 tisíc měsíčně na pomoc ohroženým dětem do centra Klokánek. V tom hodlá další tři roky pokračovat.

Bývalý ekonom Zeman hodnotil kroky vlády

Miloš Zeman ale také jakožto ekonom a bývalý premiér v rozhovoru pro Blesk hovořil o ekonomických dopadech a krocích ministryně financí Aleny Schillerové. Reagoval také například na její návrh pomoci živnostníkům.

Mimo jiné prezident řekl, co on sám by dělal, aby právě české ekonomice pomáhal. „Já zastávám názor, který je možná nepopulární. Byl jsem samozřejmě příznivcem boje proti rozpočtovému deficitu, ale to platilo pouze v normálních podmínkách,“ nastínil prezident.

Odůvodnil tím tak to, že bez váhání podepsal zákon, který zvyšuje rozpočtový deficit ze 40 na 200 miliard korun. Zároveň si ale nemyslí, že by to u tohoto čísla skončilo.

„Na druhé straně vláda velmi správně uvažuje s vytvořením až jednoho bilionu korun, těžko odhadnout, na tzv. garantované úvěry,“ zhodnotil prezident. To by podle něj mohlo podnítit bankovní sektor, aby začal úvěrovou expanzi. Jeho doporučení je tedy kombinace expanze rozpočtové a úvěrové.

„Až to nejhorší skončí, tak nastane boj, jestli máme zachraňovat naši životní úroveň měřenou, dejme tomu, reálnou mzdou, nebo jestli máme více investovat,“ řekl prezident s tím, že z krize Česku pomůžou pouze rozumné investice. Investovat by se podle něj mělo do dopravní infrastruktury a bytové výstavby.

Video  Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech: O koronaviru, zdraví a vládních opatření  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

slovan1954 ( 6. dubna 2020 04:54 )

Soudruh Gotwald-to byl náš nejlepší prezident,který dotáhl vlast

Kazin ( 5. dubna 2020 21:40 )

PREVRAT !!!!

ninga ( 5. dubna 2020 21:15 )

ještě je vhodná Chvilka pro tebe

ninga ( 5. dubna 2020 21:13 )

je zdravý a nebojí se. proto nechává svůj personál pravidelně testovat a skoro nikdo k němu nesmí. tak ještě tu o perníkové chaloupce!!!

verka1 ( 5. dubna 2020 21:12 )

Budou dvě rakve Zeman x Klaus aby náš stát ušetřil peníze. Musí se šetřit!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa