Demonstrace členů nacionalistických uskupení S14, Pravý sektor a Tradice a pořádek, uspořádaná pod heslem "Bandero, povstaň", se jevila reakcí na incident přívrženců bojůvky S14, které 9. února v Kyjevě zadrželi ukrajinští policisté. Při potyčce z úst jednoho policisty zazněla věta "Lehni, Bandero!". O tři dny později uvalil kyjevský soud dvouměsíční vazbu na jednoho ze zasahujících policistů kvůli podezření, že nacionalisty bil.

Demonstranti dnes požadovali, aby vedení ministerstva zakázalo policistům používat kukly a masky, zpřísnilo postih policistů za zakrytí či sejmutí identifikačního čísla a potrestalo všechny policisty, kteří se pokoušeli omezit svobodu občanů demonstrovat.

Stepan Bandera za druhé světové války jako vůdce ukrajinských nacionalistů vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal na podporu německého wehrmachtu. Byl ale zatčen gestapem a vězněn v koncentračních táborech. Jeho přívrženci mezitím na některých místech spolupracovali s Němci, jinde s nimi bojovali. Brutálně vyháněli Poláky z dnešní západní Ukrajiny, přičemž podle polských odhadů údajně zabili přes 100.000 lidí.

Když v roce 2010 tehdejší ukrajinský prezident Viktor Juščenko posmrtně vyznamenal Banderu, kterého v říjnu 1959 v Mnichově zavraždil kyanidem sovětský agent, čestným titulem Hrdina Ukrajiny, vyvolalo to v Rusku a Polsku vlnu odporu. Protestovali i mnozí historici a organizace protifašistických bojovníků nebo židovské obce.

Názor Ukrajinců na osobnost kontroverzního nacionalisty je nejednoznačný. Agentura RBK-Ukrajina loni v prosinci zveřejnila výsledky průzkumu, podle nichž 36 procent dotázaných Banderu hodnotí příznivě a 34 procent ho odmítá.