Na údajně nestandardní postupy při přijímání studentů upozornily Lidové noviny (LN). Vedení fakulty poukazuje na to, že redaktor LN získal osobní údaje několika tisíc studentů, které využil při psaní textů. Tvrdí, že deník kontaktoval i studenty. Noviny psaly, že na Lékařské fakultě mohou studovat i ti, kdo nesložili přijímací zkoušky, a to na úkor úspěšnějších zájemců. Uvedly, že se to dělo, když byl děkanem právě Martínek.

Redaktor Lidových novin podle ředitele redakce LN Vaselina Vačkova při rozkrývání problémů na ostravské Lékařské fakultě postupoval v souladu s novinářskou etikou, ve veřejném zájmu a po konzultacích s právníky. "Kauze se hodlá věnovat i nadále," řekl dnes Vačkov ČTK.

"Přijímací řízení vždy proběhlo v souladu s platným vysokoškolským zákonem a s vnitřními předpisy. Navíc uvedený způsob a forma přijímacího řízení byly podrobeny za celou dobu trvání fakulty minimálně třem auditům, které žádné nedostatky v přijímacím řízení neshledaly," uvedl Martínek.

Kvůli kauze rektor univerzity Jan Lata krátce odložil Martínkovo opětovné jmenování děkanem. Když ho nakonec loni v půli prosince jmenoval, zdůraznil, že děkan odstoupí, prokážou-li se popisovaná pochybení. Dění kolem přijímacího řízení prověřuje Národní akreditační úřad.

Lata dnes ČTK řekl, že jde o záležitost Lékařské fakulty a rozhodnutí jejího vedení respektuje. "Čekáme na stanovisko Národního akreditačního úřadu. Zatím nemáme informaci, v jakém termínu jeho komise dorazí. Jak jsem již v minulosti několikrát řekl, zcela zásadní je pro nás právě stanovisko této komise," řekl Lata.

Martínek uvedl, že po podání trestního oznámení se už fakulta nebude ke kauze vyjadřovat.

Lékařská fakulta má problémy dlouhodobě. Loni v létě ji po rozhodnutí soudu ovládali dva děkani, se situací se pojily mnohé personální problémy. Nynější děkan Martínek byl nakonec nově jmenován. Dnes situaci označil za pokračování snah o jeho odstranění z funkce.