Mluvčí Mayové později podle agentury Reuters uvedl, že premiérka by se ráda setkala s vlivnými poslanci, a to ještě do pondělí 21. ledna. Do té doby totiž podle nedávno schváleného dodatku zákona musí v Dolní sněmovně představit "plán B", tedy návrh na další postup. Mluvčí také řekl, že premiérka zatím nemá v plánu cestu do Bruselu, ale je připravena o různých "myšlenkách" s EU časem hovořit.

"Dnešní hlasování nám neříká nic o tom, co si tato sněmovna přeje," konstatovala Mayová po přesvědčivé porážce o více než 200 hlasů. "Neříká nic o tom, jak, nebo zda vůbec hodlá ctít rozhodnutí Britů" v referendu z roku 2016, dodala.

Mayová řekla, že nejdříve je potřeba potvrdit, zda má její vláda stále důvěru Dolní sněmovny. Předpokládá, že ano, umožní nicméně, aby se ve středu poslanci vyjádřili k opozičnímu návrhu o vyslovení nedůvěry.

Pakliže vláda hlasování ustojí, bude prý Mayová "v konstruktivním duchu" jednat se svými kolegy i se zástupci parlamentní opozice. Vzhledem k naléhavosti problému je podle premiérky nutné soustředit se pouze na skutečně proveditelné varianty. Vláda se prý bude řídit dříve schváleným pozměňovacím návrhem, podle kterého má návrh o dalším postupu předložit do pondělka.

Kromě toho ale Mayová příliš nenaznačila, kam chce nyní proces britského odchodu z EU směřovat. Rovněž nezmínila odklad termínu brexitu, který je podle řady komentátorů v tomto okamžiku pro uskutečnění spořádaného odchodu nutností. Premiérka pouze uvedla, že je potřeba ukončit nejistotu a že "nejlepší cestou vpřed je odejít spořádaným způsobem s dobrou dohodou".

Mluvčí premiérky později novinářům řekl, že vláda se nyní pokusí zjistit, co by "bylo zapotřebí", aby dohoda parlamentem prošla, dílčí sondovací hlasování v Dolní sněmovně o jednotlivých možnostech ale neplánuje. Britský tisk už v této souvislosti ráno psal, že vysoce postavený úředník britské vlády a emisar Mayové pro otázky EU Ollie Robbins pracuje na plánu mezistranických rozhovorů o dalších možnostech týkajících se brexitu. Smyslem je zjistit, jaké by měly jednotlivé scénáře podporu mezi poslanci.