Jiná nevládní organizace, Reportéři bez hranic (RSF), v úterý upozornila, že letos ve světě při výkonu své práce násilně zemřelo 81 novinářů. I RSF shledala, že jde o prudký nárůst oproti loňsku, kdy zahynulo 65 žurnalistů.

Dnes zveřejněná výroční zpráva CPJ zahrnuje vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, který kritizoval vládnoucí režim. Jeho vražda, spáchaná 2. října na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, vyvolala otřesy na světové politické scéně kvůli obviňování korunního prince Muhammada bin Salmána z odpovědnosti za tento zločin.

Chášukdží žil v americkém exilu. Na konzulát zašel kvůli dokončení rozvodu, ale místo toho byl uškrcen a rozčtvrcen, údajně saúdskoarabskými agenty.

Na otázku, zda věří, že korunní princ nařídil novinářovu vraždu, prezident Donald Trump minulý měsíc odvětil, že "možná ano, možná ne". Zatímco prezident odsoudil násilí proti novinářům, výbor připomněl, že je nazýval "nepřáteli lidu".

Novináři kromě vražd umírali i v boji či v přestřelkách, anebo v jiných nebezpečných situacích. Nejnebezpečnější zemí pro novináře je letos Afghánistán, kde o život přišlo 13 žurnalistů, někteří při opakovaných útocích sebevražedných atentátníků, k nimž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

RSF v úterý uvedla, že Spojené státy se letos poprvé dostaly mezi pětici nejnebezpečnějších zemí pro novináře. Stalo se tak poté, co střelec v redakci Capital Gazette ve městě Annapolis v americkém státě Maryland zastřelil pět lidí - včetně čtyř novinářů - a dva další lehce zranil; muže, který s deníkem vedl spor, po činu zadržela policie.

Šlo o nejnebezpečnějším jednorázový útok na média v nedávné historii USA. Další dva američtí žurnalisté přišli o život při krytí extrémního počasí.

Výbor poukázal rovněž na rostoucí počet uvězněných novinářů.

Časopis Time minulý týden vyhlásil za osobnost roku novináře, kteří se postavili za pravdu a zasadili se o fakta. O titul se dělí zavražděný saúdskoarabský žurnalista Džámal Chášukdží, dva věznění barmští reportéři pracující pro agenturu Reuters nebo novináři z Capital Gazette. Magazín mimo jiné ocenil filipínskou reportérku Mariu Ressaovou, která zdokumentovala protidrogové tažení prezidenta Rodriga Duterteho. Podle ochránců lidských práv bylo během policejních zásahu na Filipínách zabito na 12.000 lidí.

Výbor zaznamenal, že na Slovensku byl letos zastřelen 27letý slovenský reportér Jan Kuciak, když se pokoušel odhalit údajnou korupci. Loni na Maltě bomba zabila novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která plnila podobnou misi. Nejméně čtyři novináři byli zavražděni v Mexiku, dva v Brazílii a dva palestinské novináře zabili izraelští vojáci během protestů v Pásmu Gazy.

V Sýrii a Jemenu, ničených občanskou válkou, bylo letos zabito nejméně novinářů od roku 2011: v Jemenu tři a v Sýrii výbor zaznamenal devět mrtvých novinářů, zatímco v roce 2012 jich bylo dokonce 31. Avšak pokles může souviset s omezeným přístupem, anebo extrémním rizikem, které odrazuje od návštěvy reportérů, uvedl CPJ.

RSF ve svém materiálu také konstatoval, že 335 novinářů je kvůli své profesi vězněno. Nejvíce novinářů vězní Čína, a to 60, dále Turecko (33), Írán (29), Saúdská Arábie (28) či Sýrie (24).