"Z našeho pohledu došlo spíš k administrativní chybě, což jsme uvedli i v rozkladu. Jsme rádi, že předseda ÚOHS vzal náš rozklad v potaz, i když nezrušil výrok v plné šíři. Doufáme, že úřad při opětovném rozhodnutí výši pokuty sníží," uvedl starosta Brna-sever Martin Maleček (SOL).

Antimonopolní úřad pokutu původně uložil za dvě pochybení při podlimitním výběrovém řízení na rekonstrukci bytového domu na adrese Cejl 68 za necelých 30 milionů korun.

První chybou, které se radnice dopustila, bylo to, že vítěze řízení požádala o dodání jiných dokumentů dokazujících jeho kvalifikaci, než které dříve požadovala v zadávacích podmínkách výběrového řízení. U podlimitních zakázek dodavatel nemusí dokumenty o kvalifikaci předkládat už ve výběrovém řízení, ale až v případě, že je vybrán. Radnice ve výzvě k předložení těchto dokumentů uvedla jiné požadavky, než které byly součástí podmínek výběrového řízení, a tím podle úřadu nedodržela zásadu rovného zacházení.

V tomto bodu dal úřadu jeho předseda za pravdu a ponechal toto rozhodnutí v platnosti. "Tento postup zcela nepochybně mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl Rafaj.

Zrušil ale další části původního rozhodnutí. V něm úřad radnici vytkl, že oznámení o výběru dodavatele nezveřejnila na svém profilu a s vybranou firmou uzavřela smlouvu před uplynutím lhůty pro podání námitek. Podle Petra Rafaje ale v této části nerozhodl správně. "Úřad v tomto smyslu vycházel z nesprávného právního posouzení vlivu postupu zadavatele na výběr nejvhodnější nabídky," uvedl předseda.

Zrušení druhé části rozhodnutí je i důvodem pro zrušení uložené sankce. Její výše totiž zohledňuje nejen závažnost provinění, ale také množství prohřešků. Po opětovném projednání zrušeného bodu tak může být pokuta snížena.