Podle prohlášení amerického velvyslanectví se má Zalmay Khalilzad sejít s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním a premiérem Abdulláhem Abdulláhem a bude s nimi pravděpodobně probírat průběh jednání v SAE.

Američtí oficiální činitelé neposkytli žádné informace o třídenních rozhovorech věnovaných ukončení 17 let trvající afghánské války, které se v posledních dnech uskutečnily v SAE a kterých se zúčastnili také zástupci Saúdské Arábie, SAE a Pákistánu.

Tálibán vydal prohlášení, podle nějž se jednalo o návrhu šestiměsíčního příměří v Afghánistánu a o budoucím odsunu zahraničních vojáků. Spojené státy zastávají postoj, že jakékoli mírové řešení musí Tálibán dojednat s afghánskou vládou, ale představitelé tohoto radikálního islámského hnutí nadále odmítají přímá jednání s vládou v Kábulu. Považují ji za nelegitimní režim dosazený zahraničními silami.

Tálibán, který od svého svržení v roce 2001 usiluje o znovuzavedení striktní verze islámského práva, uvádí jako hlavní překážku míru v zemi přítomnost mezinárodních sil.