"V letošním roce se nám dařilo ještě lépe než v roce 2017, a to i přesto, že došlo k rapidnímu navýšení mzdových nákladů, a to skoro o 13 milionů korun. Museli jsme stabilizovat náš zdravotnický personál, který je v celém regionu nedostatkový a přetahujeme se o něj s konkurencí," uvedl mluvčí Lázní Darkov Miroslav Slaný. Tržby lázně očekávají ve výši 420 milionů korun, tedy zhruba o 50 milionů více než před rokem.

Prokurista Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík řekl, že důvodem poklesu zisku je především růst nákladů na mzdy (zhruba o osm procent) a na energie (o sedm procent). Celkové náklady lázní letos vzrostly o 4,6 procenta na 299 milionů korun a výnosy o 2,9 procenta na 344 milionů korun.

"Největší výzvou příštího roku bude udržet finanční stabilitu společnosti při zvyšujících se nákladech na mzdy a na energie a udržet nějaký zdravý vývoj, takže budeme v rozsáhlých investičních akcích opatrní," řekl Dejčík. "Potřebujeme zejména zdravotnický personál s vysokou kvalifikací. Ale na trhu práce je citelný nedostatek kvalifikovaného personálu," řekl prokurista.

Téměř veškerý zisk sanatoria každoročně investují do dalšího rozvoje. Letos šlo na významné opravy a investice zhruba 28 milionů korun. Mimo jiné byla dokončena výstavba deseti apartmánových domů nebo poslední etapa výměny oken v celém komplexu.

Příští rok budou sanatoria investovat například do modernizace budovy dětské léčebny, rekonstruovat budou také pracoviště parafínu a neurorehabilitace. "Koncem příštího roku bychom rádi zrekonstruovali vanové oddělení na dospělé léčebně, ale konečné rozhodnutí padne až podle vývoje finanční situace," uvedl Dejčík.

Vedoucí fyzioterapie sanatorií Romana Holáňová řekla, že lázně budou rozšiřovat vybavení přístroji, s kterými mají dobrou zkušenost a kapacitně nestačí, a také starší přístroje nahrazovat novými. "Novinkou pro příští rok je funkční elektrická neurostimulace, což je relativně drahý přístroj, který slouží k neurostimulaci ochrnuté horní končetiny," řekla Holáňová.

Novinkou bude zavedení sofistikované zrakové terapie. Zrakové poruchy bývají doprovodným problémem neurologických onemocnění. "Pořizujeme speciální Program pro diagnostiku a terapii strabismu, který umožní nejen samotnou rehabilitaci, a tím i zvětšování rozsahu očních pohybů, ale zároveň nám poskytne informaci o výsledku terapie," uvedla vedoucí úseku klinické logopedie, psychologie a speciální pedagogiky Lenka Dzidová.

Lázně Darkov letos například zrekonstruovaly další dvě patra v Rehabilitačním sanatoriu v Karviné-Hranicích. "Důležitou investicí bylo také vybudování jídelny pro samopláteckou klientelu, která nabízí vysoký standard a rautový způsob stravování. Kromě toho jsme zkvalitnili služby vybudováním dětského koutku a nové prádelny pro klienty," uvedl Slaný.

V roce 2019 se v Darkově chystá rekonstrukce recepce v Rehabilitačním sanatoriu. "Dále chceme vytvořit nové prostory centra regenerace, kde nabídneme ubytovaným lázeňským hostům i široké veřejnosti lepší zázemí pro ambulantní léčbu a využití volně prodejných procedur," uvedl Slaný.