Staffan de Mistura v samostatném prohlášení pro novináře uvedl, že "je třeba urazit další míli v maratónské snaze" o zajištění důvěryhodného a vyváženého ústavního výboru. "Rozhodně ale oceňujeme intenzivní práci, která už byla vykonána," dodal s tím, že od 7. ledna 2019 jeho práci převezme Geir Pedersen.

De Mistura, který ze své funkce zmocněnce OSN pro Sýrii odstoupí ke konci roku, se od letošního ledna snažil dojednat dohodu o složení 150členného výboru s cílem oživit mírový proces po syrské mírové konferenci v ruském Soči.

Výbor by měl mít 150 členů, z nichž 50 navrhla vláda, 50 opozice a 50 OSN. Jak de Mistura uvedl již v říjnu, syrská vláda měla výhrady k třetině členů. Podle syrského prezidenta Bašára Asada ale jeho vláda připustí jen dodatky k současné ústavě, nikoli vytvoření nového základního zákona země.

Syrský konflikt, který zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikoval. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) si vyžádal více než půl milionu obětí na životech.