Jednání v SAE o ukončení 17 let trvající války v Afghánistánu je nejméně třetím setkáním představitelů Tálibánu se zvláštním americkým vyslancem Zalmayem Khalilzadem. Navzdory snahám o dojednání míru v Afghánistánu pokračují boje.

Do Abú Zabí přijela také delegace afghánské vlády, která se sešla s Khalilzadem. Ale navzdory americkému postoji, že jakékoli mírové řešení musí Tálibán dojednat s afghánskou vládou, představitelé tohoto radikálního islámského hnutí nadále odmítají jednat s vládou v Kábulu. Považují ji totiž za nelegitimní režim dosazený zahraničními silami.

Tálibán, který od svého svržení v roce 2001 usiluje o znovuzavedení striktní verze islámského práva, uvádí jako hlavní překážku míru v zemi přítomnost mezinárodních sil.

"Probíhají jednání se zástupci USA o ukončení okupace, což je záležitost, která se vůbec vlády v Kábulu netýká," uvedl v prohlášení mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. "Celá agenda jednání se soustřeďuje na otázky týkající se okupantů a rozhovory budou vedeny výhradně s nimi," dodal.

Khalilzad, v Afghánistánu narozený bývalý americký velvyslanec v Kábulu, byl jmenován letos, aby dohlížel na mírové snahy v asijské zemi.