Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura novinářům řekl, že rozpočet je v době dlouhodobého ekonomického růstu připraven bez priorit a občanští demokraté v něm dokázali najít 40,5 miliardy úspor. "Nebylo by tak složité sestavit vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet," uvedl. Za smutnou realitu označil fakt, že podle něj mají ve třetím čtení šanci uspět jen pozměňovací návrhy KSČM.

Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) podmínil podporu ze strany Pirátů úspěchem úsporného baličku, který předložili. "Myslíme si, že (rozpočet) není dobře připraven, nevyřeší problémy České republiky jako například zaostávání státní správy," uvedl. Vyčítá mu i špatnou míru investic do vzdělání nebo pomalé budování infrastruktury.

Předseda SPD Tomio Okamura novinářům řekl, že podporu jeho hnutí rozpočet nemá, protože se v něm přidává politickým neziskovým organizacím, na neadresné sociální dávky či inkluzi ve školství. "Naopak chceme, aby se zvyšovaly důchody, rostla podpora pracujících rodin s dětmi, v tomto smyslu máme pozměňovací návrhy," řekl.

Lidovci chtějí poslat zhruba miliardu korun navíc na sociální služby, většinu do platů, klíčové jsou pro ně i změny ve školství a u policistů a hasičů, kde vidí problém v nástupních platech. "Budou-li tyto klíčové parametry splněny, jsme připraveni jednat o podpoře rozpočtu. Pokud ne, nepodpoříme ho," řekl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Bývalý ministr financí Kalousek připomněl, že TOP 09 pro zákon ruku nezvedne, i kdyby uspěly návrhy změn od středopravicových stran. "Nemůžeme rozpočet podpořit, byl by to dobrý rozpočet jen za předpokladu, že by byl příští rok konec světa," uvedl. Místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová zopakovala, že TOP 09 chce zkrátit rozpočet prezidentské kanceláře o symbolických 450.000 korun, které by mohla stát plánovaná cesta prezidenta Miloše Zeman do Číny. Prezident chce podle ní vést ČR na východ, s čímž TOP 09 nesouhlasí.

STAN rozpočet nepodpoří. "Je to smutný pohled na nekompetenci, která je do něj ze strany vlády vložena," řekl šéf poslanců STAN Jan Farský. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj v rozpočtu "rozdává úplatky", aby před voliči zakryl své hříchy. STAN chce v rozpočtu v rámci změn dát 5,3 miliardy navíc na mzdy pedagogů a čtyři miliardy na silnice nižších tříd. V pozměňovacích návrzích chce zajistit i podporu mateřských škol či obnovu památek.

Rozpočet počítá se schodkem 40 miliard korun, což je proti letošku o deset miliard méně, a s celkovými výdaji 1505 miliard korun. Poslanci v něm chtějí přesunout přes 130 miliard korun, tedy téměř desetinu jeho výdajů. Hlasování by se ve Sněmovně mělo uskutečnit ve středu.