"Náklady na stavbu i vybavení centra novými technologiemi se vyšplhaly na 78,4 milionů korun s DPH. Desetinu této částky uhradil kraj ze svého," uvedl radní pro investice Václav Řehoř (ODS). Stavbaři začali práce v září 2017. Centrum odborné přípravy vzniklo v objektu bývalého textilního učiliště.

Centrum nabídne nové prostory pro praktickou výuku žáků včetně odborných učeben a dílen pro předtiskovou přípravu, tisk a konečné zpracování tiskovin. Zařízení bude k dispozici i žákům dalších oborů, jako je například modelářství a návrhářství oděvů, které škola nabízí v Červeném Kostelci. Součástí projektu bylo vybudování nového sociálního zařízení, opraveny byly střecha, topení, rozvody kanalizace a vody, elektroinstalace a vzduchotechnika.

Podle náměstkyně pro školství a kulturu Martiny Berdychové (Východočeši) centrum odborné přípravy umožňuje soustředit odbornou výuku do jednoho bodu, a tím ji i zkvalitňuje. "Novým centrem jsme vyřešili roztříštění dílen do několika budov, mezi kterými museli žáci přecházet. Zvýšili jsme tím i jejich bezpečnost, protože děti na cestě přecházely přes vozovku i železniční trať. Máme nyní nejlépe vybavené centrum pro výuku polygrafických oborů v rámci České republiky," uvedla Berdychová.

Střední škola průmyslová, textilní a polygrafická ve Velké Poříčí ve školním roce 2018/2019 vzdělává v sedmi oborech 300 žáků. Střední škola propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí zanikla k 1. červenci splynutím se Střední školou oděvní, služeb a ekonomiky Červený Kostelec.