Účastníci fóra, které bylo poslední velkou akcí v půlroce rakouského předsednictví v Radě EU, se zabývali především hospodářskou spoluprací v oblasti digitalizace a inovací. Na akci přijeli mimo premiérů a prezidentů i zástupci řady velkých mezinárodních společností i malých afrických start-upů. Celkem se fóra zúčastnilo přes 1000 podnikatelů.

Předseda vlády hostitelské země Kurz na fóru vyzval, aby Evropa v Africe mnohem více investovala. "Nesmíme africký kontinent přenechat Číňanům," řekl po počátečním uzavřeném jednání zástupců zúčastněných zemí. Podle něj nestačí poskytovat Africe jen rozvojovou pomoc, navázat je třeba i partnerské obchodní vztahy. Témata migrace a lidských práv, která dosud jednáním s Afrikou dominovala, jsou podle Kurze sice důležitá, musejí ale stát na širším základě. Afriku označil za "kontinent šancí".

Juncker zdůraznil, že Evropské unii jde o "partnerské zrovnoprávnění" s Afrikou. Na otázku, zda EU ve srovnání s Čínou nemá v rozvoji hospodářských vztahů se zeměmi afrického kontinentu zpoždění, odpověděl: "Ano, ale my to děláme lépe."

Babiš označil obchodní vztahy Česka s Afrikou za nedostatečné, zároveň ale podle něj mají "velký potenciál". Dnešní fórum bylo v tomto ohledu podle premiéra důležité především kvůli navázání nových kontaktů, například s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím. V afrických zemích podle něj mohou právě politici podnikatelům "otevírat dveře". Egypt spolu s Nigérií a Etiopií označil Babiš za země důležité pro Česko. Na základě podnětů z dnešního fóra by měla vláda připravit novou obchodní strategii pro mimoevropská teritoria. "Musíme se soustředit na exportní diplomacii mimo Evropu," zdůraznil premiér.

Afrika podle něho potřebuje pomoc s rozvojem průmyslu s vysokou přidanou hodnotou. "Mezi Českou republikou a africkými státy vidím velký obchodní potenciál nejen v automobilovém průmyslu, ale například i v textilním průmyslu či v letectví," dodal Babiš.

I vzhledem k předpovídanému nárůstu počtu obyvatel Afriky je podle předsedy české vlády důležité, aby Česko kontinentu pomáhalo, především v oblasti vzdělávání, investic a hospodářské spolupráce. "Tyhle všechny aktivity vlastně perspektivně zařídí to, aby ti lidi neodcházeli a nebyla jejich migrace do Evropy organizována pašeráky, ale aby zůstali v Africe," řekl Babiš a potvrdil, že se dnes na fóru věnovaném převážně hospodářskému rozvoji hovořilo také o migraci.

Podle ředitele odboru exportního financování České exportní banky Františka Šindlera je největší potenciál pro investice českých firem v Africe v oblasti zemědělství a obnovitelných zdrojů energie. "Vnímáme Afriku jako jeden z dalších exportních trhů, který se bude výrazně rozvíjet a kde pro české exportéry je velký potenciál," řekl českým novinářům ve Vídni Šindler. Podle něj se nyní zájem českých firem zaměřuje na Angolu, Senegal a Ghanu.

Země EU zastupovalo na fóru 14 premiérů a prezidentů. Kromě hostitelského Rakouska přijeli šéfové států a vlád především ze zemí východní části EU. Z nejvyšších představitelů afrických států byli na fóru například prezidenti a premiéři Egypta, Etiopie, Keni, Namibie či Toga. Spolu s rakouským kancléřem Kurzem zaštítil fórum rwandský prezident a současný předseda Africké unie Paul Kagame. I s ním dnes Babiš v rámci fóra jednal.

Podle odhadů by měl do roku 2050 počet obyvatel Afriky stoupnout na 2,5 miliardy. Evropská unie dlouhodobě usiluje o to nabídnout pomocí hospodářského rozvoje Afričanům alternativu k migraci do jiných zemí, často právě evropských.