Podle mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida začalo setkání na neupřesněném místě a ještě nějakou dobu potrvá. Zdroje Tálibánu v Afghánistánu tvrdí, že rozhovory budou pokračovat další tři dny. Americké velvyslanectví v Kábulu jednání nepotvrdilo.

Diplomatické úsilí s cílem vyřešit konflikt v Afghánistánu se v poslední době zintenzivnilo, i když Tálibán nadále odmítá jednat s afghánskou vládou, kterou pokládá za nelegitimní režim dosazený zahraničními silami.

Tálibán, který od svého svržení v roce 2001 usiluje o znovuzavedení striktní verze islámského práva, uvádí jako hlavní překážku míru v zemi přítomnost mezinárodních sil. Navzdory snahám o dojednání míru v Afghánistánu pokračují boje provázené četnými oběťmi na obou stranách konfliktu.

Khalilzad, v Afghánistánu narozený bývalý americký velvyslanec v Kábulu, byl letos jmenován, aby dohlížel na mírové snahy v asijské zemi. Spojené státy nicméně trvají na tom, že na jakémkoli konečném urovnání situace se musí podílet současná afghánská vláda.