Ve srovnání s letošním rokem by se měly zvýšit celkové příjmy kraje asi o 1,4 miliardy korun. Téměř 7,9 miliardy korun mají činit dotace, u nichž hejtmanství v rozpočtu zohlednilo deklarovaný nárůst přijatých peněz ze státního rozpočtu. Vlastní příjmy hejtmanství by příští rok měly být téměř 4,1 miliardy korun. U nich kraj předpokládá vyšší plnění zejména ve sdílených daních a splátkách návratných finančních výpomocí poskytnutých příspěvkovým organizacím.

Výdaje by měly být ve srovnání s letošním rokem vyšší o 915 milionů korun. Přímé dotace na vzdělávání budou podle návrhu rozpočtu činit zhruba šest miliard, více než miliardu dostanou poskytovatelé sociálních služeb. Na investice hodlá kraj dát 1,492 miliardy korun, kromě nových akcí chce financovat také rekonstrukce ve školství, zdravotnictví, kultuře, sociální oblasti a dopravě.

Zásadní objem investic, celkem 288 milionů korun, půjde podle náměstka hejtmana Jiřího Sukopa (ANO) do zdravotnictví. "Největší investiční akce do zdravotnictví v příštím roce a následujícím roce se budou realizovat v Uherskohradišťské nemocnici, kde dojde k velké rekonstrukci budovy TRN. To je bývalé plicní a gynekologie, které se zásadně zmodernizují. Celkový objem té investice se pohybuje kolem 200 milionů korun v obou letech," řekl Sukop. V Kroměřížské nemocnici se pak připravuje stavba magnetické rezonance a zásadní rekonstrukce operačních sálů.

Opoziční zastupitel Tomáš Pajonk (Svobodní) ocenil, že rozpočet není schodkový. Kritizoval však některé výdaje. "Ubrali bychom peněz ze zbytných činností jako je PR kraje a různé dotace s poměrně nulovým vlivem, třeba do soukromých firem. My bychom radši, aby tyto peníze šly do oprav krajského majetku, prioritně do zlepšení stavu komunikací," uvedl Pajonk.

Přestože je schválený rozpočet vyrovnaný, hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) už dříve avizoval, že by se mohlo kraji ve skutečnosti podařit uspořit až 500 milionů korun. Pakliže se tak stane, peníze by podle něj mohly být využity jako základ pro zvažovaný vznik nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Její výstavbu, která přijde odhadem na 7,3 miliardy korun, krajští zastupitelé zatím neschvalovali. Hejtmanství však už zahájilo výkup potřebných pozemků.

Kraj v příštím roce nepočítá s čerpáním žádného úvěru. Naopak plánuje splátky úvěrů za 143 milionů korun.

Rozpočet Zlínského kraje pro letošní rok počítá se schodkem 471,4 milionu korun. Předpokládané příjmy činí zhruba 10,585 miliardy a výdaje 11,057 miliardy. Na investice je vyčleněno 1,765 miliardy korun. Loni kraj hospodařil s přebytkem 955 milionů korun. Příjmy byly téměř 11,2 miliardy a výdaje přes 10,2 miliardy korun. Jde o výsledek především vyššího plnění příjmů ze sdílených daní a přesunu některých investičních i neinvestičních akcí do letošního roku.