Rezoluci o odpovědnosti korunního prince za vraždu novináře američtí senátoři jednomyslně schválili ve čtvrtek. Zároveň přijali usnesení, které doporučuje ukončit americkou vojenskou pomoc Rijádu v rámci občanské války v Jemenu. Šlo přitom spíše o symbolické kroky, neboť aby rezoluce nabyly síly zákonů, musela by je podpořit i Sněmovna reprezentantů, která doposud jakýkoliv návrh namířený proti Saúdské Arábii blokovala.

"Království (saúdskoarabské) odsuzuje aktuální pozici amerického senátu, která se zakládá na nepravdivých obviněních, a potvrzuje, že zcela odmítá jakékoli zásahy do svých záležitostí," citovala agentura AFP prohlášení saúdskoarabské diplomacie, které v neděli pozdě večer přinesla tamní tisková agentura. Ministerstvo zahraničí označilo Chášukdžího vraždu za zločin, který neodráží politiku království, napsala agentura Reuters.

"Jakkoli Saúdskoarabské království potvrzuje záměr pokračovat v posilování vztahů se Spojenými státy americkými, vyjadřuje zároveň znepokojení co se týče pozic vyjádřených členy ctihodné legislativní složky spojeneckého a spřáteleného státu," pokračuje prohlášení.

Vražda Chášukdžího, který ve svých textech často kritizoval režim v Rijádu, je už přes dva měsíce zdrojem diplomatických třenic. Novinář byl zabit 2. října při návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu. O tom, že pokyn pro vražedné komando přišel od korunního prince bin Salmána, hovořily jak zdroje v Turecku, tak podle médií i americká Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Saúdskoarabské úřady v souvislosti s vraždou vyšetřují 21 lidí včetně osob s vazbami na dědice trůnu. Nejvyšší státní zástupce v listopadu oznámil obžalobu 11 podezřelých, přičemž pro pět z nich navrhl trest smrti. Identita obžalovaných není známá.