Bojovníci Hamásu ve vojenském oblečení na akci pochodovali s raketami i dalšími zbraněmi. Organizace ve svém prohlášení uvedla, že vysoká účast na shromáždění odráží podporu, které se Hamás mezi obyvateli těší.

Šéf Hamásu v Pásmu Gazy Ismáíl Haníja se vyjádřil rovněž k nedávným smrtícím útokům proti Izraelcům na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle listu The Times of Israel nepopřel, že příkazy k útokům přišly přímo z Pásma Gazy. Podobné útoky jsou podle něj "odpovědí" na očekávané americké návrhy ohledně mírových jednání, která podle Palestinců upřednostňují Izrael.

Palestinci na hranicích Pásma Gazy s Izraelem pořádají již od konce března násilné protesty, při kterých dosud izraelští vojáci zastřelili na 200 Palestinců. Obyvatelé Pásma Gazy demonstrují za právo vrátit se na území, která kdysi obývali a která jsou už 70 let ve státě Izrael. Protestují i proti blokádě Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007, když oblast ovládlo hnutí Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.

V Izraeli je Hamás považován za teroristickou organizaci. V některých zemích a v Evropské unii je za teroristické považováno jenom jeho ozbrojené křídlo.