Na Červenohorském sedle hlásí na sjezdovkách až půl metru sněhu. Provozovatelé areálu zahájili provoz v sobotu na severním svahu, připraveny byly všechny tři sjezdovky s přírodním sněhem na svazích, modrá sjezdovka je navíc vysněžená technickým sněhem. "V sobotu bylo škaredé počasí, ale přijelo překvapivě hodně lidí. Dnes je krásně a lidí je ještě více. V sobotu bylo kolem 500 lyžařů, dnes si přijelo zalyžovat 800 až 1000 lidí," řekl dnes ČTK vedoucí areálu na sedle Martin Dubský. Podotkl, že v týdnu bude v areálu omezený provoz, severní svahy však budou obslouženy.

V lyžařském středisku v Karlově byla zahájena sezona v pátek nočním lyžováním. V provozu jsou čtyřsedačky Myšák a Karlov Ski Express. Vleky se poprvé rozjely také v lyžařském středisku Ramzová. "V sobotu přijelo asi 350 lidí, dnes jich bylo výrazně více. V týdnu budeme dosněžovat, mají být mrazivé teploty, od pátku 21. prosince již pojedeme pořád," řekla dnes ČTK za středisko Ramzová Karla Kubíčková.

Provoz zahájilo také středisko v Hlubočkách na Olomoucku, vleky se tam rozjely poprvé v sobotu a lyžovalo se také dnes. "V sobotu byla návštěvnost slabší, bylo to tím, že byl první den. Dnes už je to lepší. Sjezdovka vypadá dobře, máme tady zhruba 30 centimetrů sněhu a budeme i nadále zasněžovat. Pojedeme už nonstop," řekl dnes ČTK zástupce areálu Michal Stojmenov. Lyžovat se již dá i v nedaleké Hrubé Vodě, v provozu tam byla lanovka i bobová dráha.

S běžkami mohli vyrazit do nejvyšších partiích hor i běžkaři. V Jeseníkách podle jesenické horské služby leží na vrcholcích kolem půl metru sněhu. Na závětrných svazích je ho okolo jednoho metru, místy i více. V horách platí od tohoto týdne první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Jeseničtí horští záchranáři ošetřili o víkendu zhruba desítku lyžařů. Šlo především o poranění končetin u sjezdařů i u běžkařů. Zachraňovali i turisty, kteří podcenili mrazivé počasí. "Vyšli na lehko z Karlovy Studánky na Praděd, vzali to přes vodopády Bílé Opavy, které jsou již zavřené. Jedna slečna prochladla, poskytli jsme jí tepelné ošetření," řekl dnes ČTK dispečer jesenického horské služby Marek Koněrza.