Společnost Eldis z holdingu Czechoslovak Group (CSG) si slovenské ministerstvo vybralo po posouzení informací, které obdrželo od oslovených výrobců radiolokační techniky. Zmiňovaná hodnota zakázky nezahrnuje výdaje na logistickou podporu a náklady na výcvik personálu. Ministerstvo uvedlo, že náklady na pětiletou logistickou podporu Eldis odhadl na 480.000 eur (12,4 milionu korun).

"Ministerstvo obrany oslovilo deset výrobců. Český výrobce, společnost Eldis Pardubice, představil nejvýhodnější nabídku, která splňuje všechny parametry požadované vzdušnými silami ozbrojených sil Slovenské republiky," uvedla na dotaz ČTK mluvčí úřadu Danka Capáková.

Podle Capákové dodávku zmiňované techniky ministerstvo předpokládá v letech 2021 až 2023. Soupravy radiolokátorů zahrnují letištní přehledové radary, dále sekundární radary a přesné přistávací radiolokátory.

Novými radiolokátory k zajištění řízení letového provozu na vojenských letištích Slovensko nahradí stávající systémy, které jsou v provozu od 80. let minulého století a které jsou na konci své technické životnosti. Příslušná technika sice byla v minulosti modernizována, její provozní nespolehlivost podle ministerstva obrany ale roste.

V dříve schváleném dlouhodobém plánu rozvoje obrany Slovensko počítalo s tím, že za letištní radary zaplatí 18 milionů eur (464 milionů korun).

Slovensko v minulosti plánovalo, že se při nákupu radarů zapojí do společného projektu zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) na pořízení radiolokátorů. Z tohoto projektu ale před čtyřmi lety sešlo. České ministerstvo obrany v roce 2016 podepsalo s firmou Eldis smlouvu o nákupu čtyř souprav letištních radiolokátorů za 650 milionů korun včetně daně z přidané hodnoty.

Kromě letištních radarů se Slovensko chystá koupit pro armádu 17 kusů 3D radarů různého dosahu. Česká republika chce mobilní radary tohoto typu pořídit z Izraele, obchod se ale podle dřívějších informací protahuje.

Nákup radarů je součástí rozsáhlé modernizace zastaralé techniky ozbrojených sil Slovenska. Bratislava již podepsala kontrakt na nákup 14 kusů nejmodernější verze amerických stíhaček F-16, zakoupila také víceúčelové vojenské vrtulníky a dopravní letadla. Kromě toho ministerstvo obrany připravuje například projekt obstarání bojových obrněných vozidel.