"Vztahy mezi Etiopií a Eritreou jsou velmi dobré, žádný konflikt už nehrozí," citoval Reuters vyjádření generála. "Už není nutné držet tam (na hranici) naše vojáky. Je potřeba umístit je jinam," dodal v této souvislosti Denero. Kdy přesně stahování začne, ale zatím není jasné.

Etiopsko-eritrejský válečný konflikt vypukl v roce 1998 kvůli hraničním sporům, ale i dalším problémům ve vztazích. Odhaduje se, že o život při něm přišlo zhruba 80.000 lidí. Boje ustaly v roce 2000 po dojednání křehké mírové dohody.

Napětí kolem sporné hranice trvalo až do letošního roku. Předseda etiopské vlády Ahmed Abiy po dubnovém nástupu do úřadu nabídl východisko dostat se ze slepé uličky v rámci reforem s cílem změnit politickou scénu oblasti Afrického rohu, v níž oba státy leží. Počátkem července oba státy podepsaly deklaraci o míru a přátelství, která pohraniční válku oficiálně uzavřela. Poté 16. září Abyi a eritrejský prezident Issaias Afeworki podepsali v saúdskoarabské Džiddě mírovou dohodu.

Abyi také oznámil záměr stáhnout etiopské i eritrejské jednotky od hranic zpátky do posádek.

"V rámci restrukturalizace armády jsou prováděny změny, které se týkají pozic jednotek," sdělil podle agentury Reuters v této souvislosti velitel speciálních operací etiopských ozbrojených sil generálporučík Mola Hailemariam.