"Nyní nemám mandát zahajovat nějaká další jednání," prohlásil Tusk a dodal, že v příštích dnech ale zůstává v Bruselu a že je pochopitelně kdykoli Mayové v případě potřeby k dispozici. Německá kancléřka Angela Merkelová před novináři zdůraznila, že cílem v první řadě musí být rychlá dohoda o budoucím těsném partnerství mezi Británií a EU.

Podobně se vyjádřil také francouzský prezident Emmanuel Macron. "Jsme připraveni diskutovat o budoucích vztazích co nejdříve," upozornil. V noci přijaté prohlášení EU27 uvádí, že diskuse o novém partnerství by měly začít nejlépe okamžitě po 29. březnu 2019, kdy Británie unii opustí, přípravná jednání ještě dříve.

"(Irská) pojistka není náš cíl," poznamenal Macron, který ovšem také zopakoval dlouhodobý postoj unie, že text samotné dohody o vystoupení není možné znovu otevírat.

Předseda české vlády Andrej Babiš dnes poznamenal, že EU27 své stanovisko nezměnila. "O dohodě jsme jednali dlouho, je jasná. Je to jako rozvod manželů, který je třeba dokončit, aby se nastavily nové vztahy," uvedl. Očekává, že britský parlament dohodu o brexitu schválí. EU podle něj bude seriózní partner a pro budoucí vztahy hodlá vážně hledat dohodu pro řešení režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Dnešní slova premiérky Mayové o brzkých dalších jednáních ale Babiš příliš nechápe a nic o nich neví. Podle něj ve čtvrtek večer ani nebylo příliš jasné, co přesně Mayová od unie chce. "Bylo plno otázek na ni. Někteří ji vyzvali víckrát, aby něco nadefinovala, nebyla schopna nic říct," podotkl.

Mayová ve snaze získat pro dohodu o vystoupení Británie z bloku dostatečnou podporu v britském parlamentu žádá od unijních partnerů dodatečné záruky, mluví o právně závazném prohlášení.

V noci na dnešek sedmadvacet šéfů států a vlád reagovalo dokumentem, v němž jednoznačně zdůraznili, že irská pojistka by ideálně vůbec nikdy neměla začít fungovat, a pokud se tak stane, půjde jen o krátkodobé, tedy dočasné řešení.

Britská premiérka dnes zdůraznila, že závěry schůzky sedmadvacítky mají jako oficiální závěr summitu svou právní váhu. Že nejde "o pouhý papír", upozornila také německá kancléřka Angela Merkelová.