"Nová funkce umožní klientům veřejné správy, občanům České republiky, připojit se on-line do prostředí Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního a v podstatě vidět, které nemovitosti ta která konkrétní fyzická osoba vlastní," řekl náměstek ministra pro informační a komunikační technologie Jaroslav Strouhal. Ředitel odboru eGovermentu Roman Vrba upřesnil, že po přihlášení si může uživatel zobrazit, jaké nemovitosti vlastní na území ČR, může si také nechat vyhotovit list vlastnictví.

Prostřednictvím Portálu občana nyní lidé mají přístup například ke svým údajům v registru obyvatel, k údajům o důchodu nebo si mohou pořídit výpisy z bodového hodnocení řidičů. K elektronickým výpisům z veřejných rejstříků potřebují lidé kromě občanského průkazu s čipem také svou datovou schránku.

Právě prostředí datových stránek podle Hamáčka ministerstvo modernizovalo. "Kromě nových funkcí přináší i nový design, který je podobný Portálu občana a funguje i v prostředí mobilních aplikací a sociálních sítí," řekl Hamáček s tím, že schránkami prošlo za devět let jejich fungování přes 600 milionů datových správ. "To jenom svědčí o tom, že jde o naprosto klíčový komunikační systém," dodal ministr.

Občanských průkazů s čipem vlastní podle ministerstva 570.000 lidí, zhruba třetina dospělých občanů si čip potřebný ke komunikaci se státem aktivovala.

Ambicí podle Hamáčka je, aby služby na Portálu občana dále přibývaly. "Kdy bude projekt hotový, to ne úplně závisí na ministerstvu vnitra, protože potřebujeme součinnost ostatních resortů a ve finále i krajů a obcí," řekl Hamáček. V lednu by měla přibýt agenda ministerstva dopravy, doplnil Strouhal. Lidé by tak mohli například zjistit číslo svého řidičského průkazu nebo jeho platnost. Podle Strouhala se pro Portál chystá také registr živnostenského podnikání nebo agenda registru zbraní.

 

 

Základní data - eGovernment:

 

Počet vydaných eObčanek 570.000
Počet aktivovaných čipů 190.000
Počet zřízených datových schránek 937.508
Aktuálně zpřístupněných datových schránek 817.638
Celkový počet uživatelů datových schránek 1,331.634
Počet odeslaných datových zpráv prostřednictvím datových schránek od spuštění v roce 2006 607 milionů
Počet uspořených stránek textu 1,5 miliardy

 

Zdroj: ministerstvo vnitra