Jeden případ manipulace se týká videa z protestu v jihofrancouzském městě Pau, kde si policisté ve snaze uklidnit vypjatou situaci sundali helmy. Servery Newsfront, RT a Sputnik událost popsaly jako výraz solidarity policistů vůči protestujícím a RT dokonce tvrdila, že francouzští strážci zákona se přidali na stranu "žlutých vest".

"Dezinformace byly založeny na videu a na prohlášení jistého zástupce odborů. Agentura Bloomberg v reakci vysvětlila, že tento představitel, byť podporu demonstrantům skutečně vyjadřoval, mluvil jménem jedné z menších odborových organizací. Dezinformace o gestu solidarity vyvrátilo několik médií včetně agentury AFP. Až poté manipulující média svůj obsah upřesnila," napsal web EU vs Disinfo, který prezentuje výsledky práce týmu EU označovaného jako Stratcom.

Další manipulativní zpráva vycházela ze skutečnosti, že v Paříži byl o víkendu nasazen i obrněný transportér, který má na boku namalovanou vlajku EU. Deník Le Monde později vysvětlil, že nejde o stroj, který by "Brusel poslal na pomoc Macronovi", ale že vlajka jen připomíná účast vozidla na celoevropských cvičeních.

"Také jsme byli svědky důvěrně známého hledání viníka, přičemž Spojené státy byly vykreslovány jako aktér vyvolávající protesty žlutých vest s cílem oslabit pozici Evropy ve světě," uvádí tým analytiků EU s odkazem na reportáž prvního kanálu ruské státní televize. Jde prý o klasický prvek prokremelských dezinformací, který posiluje obraz slabé Evropy zmítající se v chaosu.

Stratcom vedle toho upozorňuje i na rozměr sociálních sítí, konkrétně na zvýšenou aktivitu stovek účtů napojených na Rusko. Ty údajně v posledním týdnu ve velkém sdílejí příspěvky související s francouzskými protesty s důrazem na motivy násilí a zmatku. Jak napsala agentura Bloomberg, možnými ruskými snahami podpořit intenzitu protestů se již zabývají francouzské úřady.

Na sociální síti Twitter se v těchto dnech šíří i jedna méně obvyklá manipulace zjevně namířená proti médiím. V příspěvku jsou vedle sebe umístěny dvě fotografie: Na první jsou v popředí plameny a v pozadí pařížský Vítězný oblouk zahalený kouřem, na druhé hlouček lidí klečících s fotoaparáty u malého ohně. Kombinace vytváří dojem, že jde o jednu a tutéž situaci zachycenou ze dvou stran, a zdánlivě chytrým způsobem poukazuje na možnost zveličování událostí pouhou změnou úhlu pohledu.

Jenže AFP odhalila, že tato fotografická glosa, hojně sdílená s popiskem "na perspektivě záleží", je ve skutečnosti další dezinformací. Reportéři zjistili, že dva snímky vznikly v různé dny a na různých místech. "Kritika médií je legitimní, ale tohle není zrovna ten nejlepší příklad," komentovala to AFP.