"Jen sedm lidí vědělo, kde to zlato je. Dva z nich byli zabiti, jeden je nezvěstný," citoval bývalého člena IS deník Yeni Şafak. Podle něj měli radikálové z organizace IS v polovině roku 2016 přes 13 tun zlata, které získali prodejem ropy z ovládnutých území. Podle tohoto bývalého člena IS se prý USA a kurdské milice snaží zbytek tohoto zlata nyní získat.

Radikálové z IS začali v roce 2014 zabírat sever Iráku a Sýrie, na dobytých územích násilím prosazovali dodržování svého přísného výkladu islámského práva šaría. V jisté době ovládali skoro polovinu Sýrie a asi třetinu Iráku. V Iráku byl IS poražen loni, v Sýrii jsou zbytky jeho členů ještě na severovýchodě země.

Na severovýchodě Sýrii nyní proti IS stále bojuje arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF), jejíž hlavní součástí jsou kurdské milice YPG a kterou podporují USA. V oblasti působí také armáda Turecka, jehož vláda považuje YPG za teroristickou organizaci. Důvodem turecké operace je hlavně obava z rostoucího vlivu Kurdů v regionu u syrské hranice, na jejíž druhé straně v Turecku působí separatistická organizace Strana kurdských pracujících (PKK). Ta vede s tureckou armádou už několik desetiletí ozbrojený boj za autonomii Kurdů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu oznámil, že Ankara "během několika dnů" zahájí operaci na severovýchodě Sýrie východně od Eufratu s cílem vyčistit území "od separatistické teroristické organizace", kterou podle něj YPG je.

Americké a turecké jednotky společně hlídkují od listopadu ve městě Manbidž, které leží západně od řeky Eufrat a které z rukou IS v roce 2016 osvobodily jednotky SDF. Společné hlídky jsou součástí červnové dohody, která má zmírnit napětí mezi Tureckem a USA při jejich působení na severu Sýrie.