"Co se investic týká, bude možné investovat opět několik stovek milionů korun. Přesnou částku budeme znát po uzavření hospodaření v roce 2018 a převedení přebytku z něj do nového roku," uvedl primátorův náměstek Bedřich Landsfeld (STAN). O investicích tak bude rozhodovat zastupitelstvo na jaře.

V rozpočtu je vyčleněno 101 milionů korun na investice v dopravě, počítá se například se zahájením rekonstrukce ulice Třída 2. května za 20 milionů korun, opravou ulice Středová s vybudováním stezky pro cyklisty za 15 milionů korun či budováním cyklostezky ve Výletní ulici a na Tyršově nábřeží za 31 milionů korun. V letošním rozpočtu bylo při jeho schvalování vyčleněno na investice téměř 244 milionů korun, v upraveném rozpočtu na ně bylo určeno 795 milionů korun.

Opoziční zastupitel za Zlín 21 Čestmír Vančura navrhoval odložení projednávání rozpočtu. "Nemáme k dispozici investiční plán, který zasáhne do hospodaření města. Stavět rozpočet bez pevného investičního plánu je možná zbytečná práce," uvedl Vančura. Poukázal také na to, že koalice stále ještě nepředložila své programové prohlášení.

Provozní výdaje by měly příští rok činit 1,365 miliardy korun, v letošním schváleném rozpočtu to bylo 1,261 miliardy korun. Zvýší se tak o asi 104 milionů korun, což je podle Landsfelda největší navýšení v posledních letech. Příčinou je podle něj zejména růst mezd, také zvýšení prostředků pro Dopravní podnik Zlín-Otrokovice o 47 milionů korun, což je dané také vyššími zálohami, doplatky by poté měly být dle Landfelda nižší.

Počítá se s nárůstem daňových příjmů, měly by činit 1,311 miliardy korun, letošní rozpočet počítal s 1,250 miliardy korun. Při odhadech příjmů je město podle Landsfelda každoročně opatrné. "Podle aktuálních odhadů to vypadá, že město letos vybere na daních asi o 50 milionů korun více," uvedl.

Na splátky úvěrů půjde stejně jako v minulých letech 64,8 milionu korun. Aktuální dluh města k 30. listopadu byl 399 milionů korun.

Mírně přebytkový rozpočet má město také letos, počítá s příjmy 1,510 miliardy a výdaji 1,505 miliardy korun.

Zlín vede po podzimních komunálních volbách koalice vítězného hnutí ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 křesel. V opozici je hnutí Zlín 21, uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí, a SPD. V minulém volebním období vedla město koalice STAN a ANO.