"Dotace byly pozastaveny do vyjasnění problému pouze Agrofertu," uvedla Dostálová v SMS. Ministerstvo pro místní rozvoj působí v roli koordinátora při čerpání evropských dotací. Za proplácení odpovídá ministerstvo financí.

Evropský parlament se ve středu zabýval bodem s názvem "Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice" na podnět klubu Zelených, který Babiše kritizuje na základě studie právní služby EK.

Ministerstvo financí dnes uvedlo, že nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem zasílat Evropské komisi k proplacení. Podle něj jde o předběžné opatření reagující na aktuální zkoumání stížností, které ve věci domnělého střetu zájmů Evropská komise obdržela. "Toto opatření umožní Evropské komisi zajistit plynulé platby do České republiky za jakékoliv další výdaje. Tímto krokem se vyloučí ohrožení proplacení dalších žádostí. Toto opatření neznamená provedení finanční opravy," uvedlo dále ministerstvo.

Podle předsedy koaliční ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka se situací kolem pozastavení evropských dotací pro Agrofert bude na pondělním zasedání zabývat vláda.

Evropská komise koncem listopadu dospěla k závěru, že český premiér s ohledem nová pravidla stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu.

Ze dvou desítek poslanců, kteří ve středu v Evropském parlamentu vyjádřili svůj pohled na čerpání evropských dotací firmami kolem českého premiéra, byla téměř polovina Čechů. Zástupci TOP 09, KDU-ČSL či ODS vesměs vyzývali komisi k rázným krokům, které podle nich mají zabránit zneužívání evropských peněz.

Samotný Babiš, podle něhož je česká vláda v kontaktu s EK a celou záležitost se snaží vyřešit, dnes označil snahu o přijetí rezoluce za poškozování Česka, k němuž poslance vede touha zviditelnit se před květnovými volbami do EP.

"Mechanismus poskytování dotací je poměrně složitý. Jednotlivá ministerstva je schvalují a proplácejí ze státního rozpočtu. Poté jsou zasílány žádosti o proplácení dotací Evropský komisi," sdělila ČTK odbornice na Evropskou unii v České spořitelně Tereza Hrtúsová. Podle údajů MMR Česko ke konci listopadu mělo smluvně zajištěno 381 miliard korun z celkově přidělených 581 miliard na programové období 2014 až 2020. To jsou necelé dvě třetiny. "Tady se nejedná o proplacení, pouze bylo rozhodnuto, že dotace budou poskytnuty," upozornila Hrtúsová. Do konce listopadu komise Česku proplatila 172 miliard korun, tedy 30 procent schváleného objemu. Jen za listopad to bylo 67 miliard korun. Podle takzvaného pravidla N+3 lze dotace v tomto programovém období čerpat až do roku 2023.