Útočník podle izraelských úřadů dopoledne střílel na vojáky a civilisty z automobilu na silnici číslo 60, vedoucí napříč Západním břehem, u autobusové zastávky nedaleko židovské osady Ofra. Ve stejné oblasti bylo při podobném útoku v neděli zraněno sedm lidí. Útočník vystoupil z auta a začal střílet na lidi, poté uprchl. Vojáci po něm intenzivně pátrají a do oblasti byly povolány posily. Oba mrtví jsou vojáci, mezi zraněnými je jedna civilistka a další voják, který utrpěl těžká zranění.

Několik hodin před tímto útokem izraelští vojáci zabili dva Palestince, jimž armáda připisuje dva jiné útoky z minulosti. Později pak u Ramalláhu zastřelili dalšího Palestince, který autem najížděl na vojáky.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás odsoudil vlnu násilností a kritizoval jak palestinské radikály, tak tvrdý postup Izraele. Podle něj Izrael vytváří častými vojenskými operacemi v palestinských městech klima, které vede k násilí.

Netanjahu prohlásil, že bude prosazovat výstavbu 82 nových bytů v Ofře a nových průmyslových zón u osad Avnej Hefec a Bejtar Elit. Armádě nařídil, aby do 48 hodin zničila domy teroristů.

"V posledních dnech určitě pociťujeme, že se situace (na Západním břehu) zhoršuje," řekl izraelskému rozhlasu jeden ze záchranářů Šalom Galil.

Izraelští vojáci v posledních dnech pátrali po pachatelích jiných útoků. Po dvouměsíčním úsilí dnes brzy ráno objevili Palestince, který měl na svědomí říjnový teroristický útok na okupovaném Západním břehu Jordánu. Při pokusu o zadržení byl ozbrojený muž zastřelen. Na operaci se podílela izraelská armáda spolu s policií a tajnou službou Šin Bet.

Třiadvacetiletý útočník na začátku října střílel v průmyslové zóně v židovské osadě Barkan, kde pracují Izraelci i Palestinci. Útok nepřežil jeden muž a jedna žena, jiná žena utrpěla vážné zranění. Útočník žil poblíž města Tulkarm a pracoval v jedné z továren v průmyslové zóně. Izraelské bezpečnostní složky se ho opakovaně pokoušely zadržet, ale neúspěšně. Při pátrání po něm bylo zatčeno mnoho jeho příbuzných a údajných kompliců.

Třiadvacetiletý muž nebyl jediným Palestincem usmrceným během posledních hodin. Ve středu pozdě večer Izraelci zastřelili Sáliha Umara Barghútího, který byl podezřelý z nedělního útoku na autobusové zastávce u židovské osady Ofra na Západním břehu. Při útoku utrpěla zranění také Izraelka, která byla v sedmém měsíci těhotenství a u níž lékaři museli vyvolat předčasný porod. Novorozenec ve středu zemřel, žena už je ve stabilizovaném stavu. Zraněn byl také její manžel, další muž a čtyři mladiství, kteří utrpěli lehčí zranění.