Doprava kolabovala na dálnici postupně na několika místech kvůli sněžení už od středečního odpoledne. Dnes se situace zhoršila před 90. kilometrem ve směru na Brno. Kolona se pomalu rozjížděla odpoledne.

Kvůli dopravní situaci zasedla na Vysočině pracovní skupina ze zástupců kraje, hasičů a policie. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) může za kalamitní stav nepřipravenost modernizovaného úseku dálnice na zimní podmínky na Vysočině.

Kolony se na nesjízdné dálnici od středečního odpoledne do noci postupně protáhly na desítky kilometrů, několikrát museli policisté dálnici uzavřít. Sypače měly problémy ucpanou dálnici projet. Později provoz blokovaly odstavené kamiony, jejichž řidiči si podle silničářů vybírali povinnou přestávku, policisté je museli budit. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) zvažuje kvůli situaci na D1 zákaz jízdy kamionů v levém pruhu na dálnicích včetně předjíždění.

Problémy byly i na silnicích v okolí dálnice. Byly špatně sjízdné a plné aut.

Těžký sníh a popadané stromy poškodily ve středu trakční vedení na některých částech železnice na Jihlavsku a Pelhřimovsku. Některé úseky se ve středu večer nebo dnes podařilo zprůjezdnit. Mimo provoz zůstává trať v úseku Horní Cerekev a Kostelec u Jihlavy a mezi Rantířovem a Jihlavou. Cestující vozí náhradní autobusy. Podle informaci na webu Českých drah zůstane trať mimo provoz i v pátek.

Podle meteorologů bude dnes v noci na Vysočině zataženo až polojasno. Slabé sněžení bude jen ojedinělé. Teploty klesnou k minus devíti stupňům Celsia.