"Někteří poslanci, kteří veřejně Mayovou podpořili, ale v soukromí podle britských politických komentátorů uvedli, že budou hlasovat proti ní," upozorňuje Reuters. Podle pozorovatelů bude pro Mayovou obtížné zůstat lídrem, pokud bude výsledek hlasování jen těsný.

Výsledek tajného hlasování, které se uskuteční od 19:00 SEČ do 21:00 SEČ, by měl být znám do jedné hodiny. Podle britského tisku se očekává, že se hlasování zúčastní všichni konzervativní poslanci.

Pokud by Mayová hlasování neustála, musela by rezignovat na funkci šéfky strany a očekávalo by se od ní, že odstoupí i z úřadu premiérky. Strana by si pak volila nového lídra. Tento proces by podle BBC zabral patrně několik týdnů.

Objevují se též spekulace, že Mayová svým spolustraníkům naznačila, že pokud dnešní hlasování vyhraje, před dalšími parlamentními volbami odstoupí. Její mluvčí totiž uvedl, že podle premiérky "nepůjde v dnešním hlasování o to, kdo povede stranu do příštích voleb, ale o to, zda má smysl měnit vůdce v této fázi brexitových jednání". Zdroj z Downing Street, jehož citoval britský deník The Guardian, ale řekl, že si žádných plánů Mayové na odchod není vědom.

mka ank